Mästarens väg 2010

Andra året för Mästarens Väg - En pjäs om Jesu liv, död och uppståndelse

ALLMÄNT. För andra sommaren i rad framförs pjäsen Mästarens Väg, om Jesu liv död och uppståndelse baserad på Markus evangeliet på Frank Mangs Center i Närpes.

Senaste sommar uppförde vi passionsspelet ” Mästarens väg”, som bygger på Markus evangelium. Manuskriptet har som en röd tråd ett samtal mellan Petrus och Markus. 
 Under det samtalet spelas evangeliet upp med Jesu liv, död och uppståndelse. Mästarens väg blev en stor framgång och över 2000 personer kom och såg spelet. Jesus gestaltas på ett trovärdigt sätt av Boris Salo från Jakobstad

”Mästarens väg” skall ha nypremiär i sommar med Boris Salo som Jesus och i regi av Lasse Hjelt, som i sommar också gestaltar Petrus i pjäsen. Spelet förgylls av den musik Tobias Tåg och Tobias Udd skapat. Nypremiär blir det den 20 juli kl. 14. De övriga föreställningarna ges den 21, 22, 23 och 24 juli. Samtliga föreställningar spelas kl. 14 och lördagen den 23 juli ges också en föreställning kl. 18.00. Bokning av platser kan ske genom tel. 045 2055 395. Mera info fås via hemsidan www.frankmangscenter.fi

En Kristen drömpjäs

Vad händer i högra hjärnhalvan emellanåt. Det är ju där skapandet sker eller idéer till skapandet, Men man måste först skapa underlag för själva idéerna. Vi, min Etel och jag, gjorde på sjuttitalet en resa till Dalarna i Sverige. Objektet för resan var Himlaspelet i Leksand. Ett frö såddes. Hur fint kan inte andliga budskap framföras. Vi gjorde ett försök att etablera spelet i Närpes Teater men vi fick inte tillstånd att göra det..

Ett annat frö såddes i juni 1984. Den här gången avslutade vi vårt” trettioåriga krig” i Tyskland där det verkliga kriget avslutades. Samma år firade man jubileum på sina berömda spel i Oberammergau. Vi hade inga biljetter men ringde från vårt hotell i Heidelberg och lyckades få plats trots att det var slutsålt! Det var en stor upplevelse! Precis som det varit för många närpesbor i fjolårets Oberammergauspel.

”Sången om livet”, pjäsen om Frank Mangs liv och budskap som vi spelade 2002-04, gav ny impuls och i höstas ägnade jag två månader åt Markus evangelium. Inspiration hade jag fått av prästen och författaren Boris Salos bok ”Berättarglädje”, som vi i en bibelstudiegrupp vintern 2008-09 hade haft som vägledning. Det är samme Boris Salo som nu i vår pjäs gestaltar Jesus-rollen! Underliga är Guds vägar!

Salos bok berättar om den berättarglädje Petrus visade åt sin resesekreterare och ”son” Markus. Det var ju i Markus hem som lärjungarna ofta vistades och det var också där som den första nattvarden intogs och där lärjungarna samlades och gömde sig efter korsfästelsen. Jag fängslades speciellt av det fina samarbetet mellan Markus och Petrus, när det gällde att göra den första dokumentationen om det viktigaste som hänt i världshistorien: Jesu liv, död och uppståndelse och upptakten till den ledande världsreligionen: Kristendomen.

Det var svårigheter ända till jag fick Markus och Petrus som en röd tråd. Dramatiseringen växte fram. Dramat fanns ju i själva texten som Markus skickligt präntat ned, ofta ordknappt men fängslande och detaljsäkert. Något som på sitt sätt talar för en äkthet som borde avväpna alla tvivlare och Gudsförnekare. Vi hoppas att pjäsen också den andra sommaren skall beröra många och väcka en och annan sekulariserad tvivlare till att börja likt lärjungen Tomas börja tro på en verklighet som är och som finns bortom döden..

Svårigheter fanns också när det gällde att få en regissör ända tills den trygge, joviale Lasse Hjelt svarade ett glatt ja på min fråga. Han är skådespelare på Vasa stadsteater. Han har själv i Vasa satt upp scéner ur Jesu liv såväl i Betlehem som Jerusalem. Han var den rätte mannen för oss. Många motgångar mötte vi men de får vi nu glömma. Det som varit har varit. Nu är vi glada över att kunna presentera Mästarens väg, ett namn som vi tagit av Frank Mangs bok med samma namn.

Mästarens väg 2010