Anka, barn, äng

Gröna Ängar - Romarbrevet del 20 - ”Förklarats rättfärdiga av tro”, Romarbrevet kap 5

UNDERVISNING. Hela mänskligheten har gjort sig orättfärdig inför Gud. Det svåraste att förstå för de otroende är att de är under Guds fördömelse. En annan sak de har svårt att acceptera, är att alla som inte har Jesu Kristi liv kommer att gå förlorade. Människor vägrar att acceptera Guds utlåtande om deras situation. Många säger att om Gud älskar dem så kan han inte fördöma dem...

Talare: Sungun Young Datum: 2003-05-14 Titel:ROMARBREVET5 ”Förklarats rättfärdiga av tro” (sammandrag av talat budskap) Bibelverser:Rom.5:1-11 



Paulus slutsats i kapitel ett till tre, är att hela mänskligheten är under Guds fördömelse. Guds krav på människan är baserat på vem Gud är. Hela mänskligheten har gjort sig orättfärdig inför Gud. Det svåraste att förstå för de otroende är att de är under Guds fördömelse. En annan sak de har svårt att acceptera, är att alla som inte har Jesu Kristi liv kommer att gå förlorade. Människor vägrar att acceptera Guds utlåtande om deras situation. Många säger att om Gud älskar dem så kan han inte fördöma dem. Paulus citerar från Psaltaren i kapitel 3, ”...Ingen rättfärdig finns, inte en enda, ingen förståndig finns, ingen finns som söker Gud”. Endast de som förstår vem Gud är kan söka honom. Människor vet inte vem Gud är. Om vi uppskattar en person så vill vi gärna söka rätt på den personen. Vem eller vad söker vi?
En som är rättfärdig i människors ögon behöver inte vara rättfärdig i Guds ögon. Många människor vänder sig till varandra för att utföra olika ärenden, men alla har vänt sig bort från Gud. Till och med många kristna har vänt sig bort från Gud till alla andra möjliga saker. Många begåvade människor är brukbara i världen, men de är obrukbara i Guds ögon. De kommer till korta när det gäller Guds härlighet (Rom. 3:23). Att komma till korta om Guds härlighet betyder att vi saknar Guds härlighet som vårt uttryck, alltså att vi inte uttrycker Gud i vår tillvaro!
Det är alltid svårt att övertyga en människa att de är en syndare. Det är lättare att få dem att tro på att Gud älskar dem. Att synda är att inte uttrycka Gud. Många vill höra om Guds kärlek men de vill inte höra om synden. Vi kan inte uppskatta Guds frälsningsverk om vi inte vet om den situation vi kommer ifrån. Jesus sa ju, att de som har fått mycket förlåtet älskar mer (Luk. 7:47). De som är medvetna om sin egen syndfullhet uppskattar Guds frälsningsverk mer. Herren måste visa oss hur mörk synden verkligen är. Herren har frälst oss så att vi kan sluta leva ett syndigt liv.
Johannes Döparens tjänst handlade om dopet. Dopet betyder att vårt gamla liv blir begravet. Alla pånyttfödda är frälsta positionellt men detta är bara början. Vi behöver gå vidare och bli frälsta organiskt, dvs. att bli frälsta till yttersta från all negativ skada som Satan har åsamkat oss. Om vi vill uppleva Herrens frälsning djupare, så måste vi låta Herren visa oss alla mörka rum inom oss. Paulus talar om trons rättfärdighet. I gamla förbundet så var man rättfärdig, om man uppfyllde lagen och förordningarna.  Men Kristus är Guds rättfärdighet. När vi tar emot Jesus genom att tro på honom, så erfar vi Guds rättfärdighet.
Människor har tyvärr väldigt svårt att tro på Guds ord idag. Vi borde lära oss att ta emot Guds ord som det är. Detta gör man enklast genom att säga amen till det. Då kommer vi att bli välsignade. Vi är rättfärdiggjorda positionellt, men Gud vill gå vidare med oss så att vi också blir rättfärdiggjorda rent praktiskt eller subjektivt.
Nu i kapitel 5 ser vi utgångspunkten att vi är rättfärdiggjorda positionellt. Vad betyder detta? Det första är att vi har fått frid. Varför hade vi inte frid innan? För att vi inte var rättfärdiga. Vi var i en fördömd situation. Vi har frid på grund av vad Jesus har gjort för oss. Om vi har en djup frid i vårt inre när det gäller någonting vi ska göra, så är det ett tecken på att Gud är med oss. Friden vi upplever är i relation till hur mycket vi har omvänt oss.
Den andra saken vi fått, är Guds nåd. Nåden är Guds gudomliga kraft och kapacitet. Om vi vill leva ett praktiskt rättfärdigt liv, måste vi först använda vår tro. Vi måste tro på att Guds nåd kan leva rättfärdigt genom oss. Vi måste öppna trons dörr. Det är att säga till Gud: Jag kan inte men du kan. Tro och nåd kan inte åtskiljas. Vi borde stå i nåden. När vi står där så verkar Gud. Om någon är kristen men bara lever för att förnöja sig, så kommer denne att ha svårt att uppleva nåden. Nåden finns som sagt inom tron. Men vad betyder tron? Tro är att tro på Gud mer än på allting annat som t.ex. media, egna tankar, omvärlden. Trons dörr är osynlig. Nåden fungerar ofta bäst när vi upplever en svår situation. En del kristna vill inte veta av svaghet i sina liv. Men korset gör faktiskt slut på vårt eget liv – vare sig det är svagt eller starkt! Madame Guyon talade om att Gud ger oss ett kors. Svåra situationer finns till, för att vi ska kunna uppleva Herrens nåd och hans korsfästelse. Vi borde tillämpa detta varje dag. Det är lättare att söka Gud när vi blir trängda.
Vi var inte bara syndare utan också Guds fiender. En fiende måste bli försonad med sin motpart. Det står också att vi som har blivit försonade, behöver bli frälsta mycket mer genom hans liv. Det allra djupaste verket av Anden, är att förvandla en person som är infekterad av Satan, till en person som är som Gud! Amen.