Gröna Ängar: Romabrevet del 1c

UNDERVISNING.

Talare: Sungun Datum: 2002-10-02

Titel: ROMARBREVET Kap 1, vers 1, del 3, "Kallad apostel" (sammandrag av talat budskap)

Bibelverser: Rom 1:1; Jer 1:4-7; Matt 10:1,5; Ap. 7:2-4, 30-34; 1 Kor 12:28; Ef 4:7; 11-13

Gud kände oss innan världens grundval var lagd (Eph 1:4). Vi är utvalda bland miljontals människor, för att Herren vill använda oss i sin gudomliga plan. Församlingen som Kristi kropp är inte i första hand en organisation utan en samling av de som är utkallade för att vara Kristi organiska kropp för att uttrycka honom. När Herren kallar oss, så har han ett specifikt ändamål. Han kallar oss enligt hans "arbetsschema". Att vara kallad är också att bli utnämnd. Hur går det till när Herren kallar oss? Enligt legenden så var Abrahams far en person som sålde avgudar men ändå så uppenbarade Gud sig för Abraham och kallade honom. Hur kände Abraham igen Herrens kallelse? Det står att han upplevde Herrens härlighet (Apg 7:2). När Herren kommer i sin härlighet så är den totalt överlägset allting annat man kan uppleva. Upplevelsen av Anden övergår alla vara själiska upplevelser. När vi kommer in i Guds härlighet så är vi i en andlig dimension. Abraham blev attraherad av denna Guds härlighet. När vi upplever detta blir vi inte bara glada känslomässigt utan Gud blir också infunderade i oss organiskt. Abraham blev kallad till det förlovade landet. Detta är egentligen Kristus som vårt himmelska arv. Moses försökte först att själv tjäna Gud när han var 40 år. Men senare kom han in i "skuggsidan" av sitt liv (2 Mos 3:1). Där fick han uppleva Guds härlighet. Han blev kallad vi den brinnande buske. Mose blev kallad för att förverkliga Guds plan för sitt folk. Han skulle gå till Egypten och befria Herrens folk därifrån och senare bygga Guds boning, på denna jorden. En del människor kallar sig apostlar idag. Men vad bygger de? Bygger de upp organisk levande församlingar för att uttrycka Kristi Kropp eller bygger de upp någonting organisatoriskt för sitt eget ändamål? Busken är en bild av att Herren ville att Mose skulle tjäna Herren med Herrens gudomliga energi och inte med sig egen kraft (2 Mos 3:2)

Herren önskar att föra oss in i rätt omständigheter. Han kan ändra det som händer på vårt jobb o.s.v. Herren stänger vissa dörrar och öppnar andra. Han verkar i våra omständigheter. Herrens kallelse börjar alltid med små saker. Ibland tror vi att små saker inte är så viktiga, men de är verkligen avgörande. I små saker måste vi vara lydiga så kommer vi att kunna lyda i stora saker.

En apostel är en Guds gåva till Församlingen. Men vad gör en apostel?. Deras främsta jobb är att de är sända av Herren för att förkunna evangeliet och etablera de lokala församlingarna. De förkunnar Guds Nya Testamentliga plan. Genom denna förkunnelse byggs församlingen upp. En apostel är en person som vallar Guds folk dagligen, inte bara någon gång per år. En apostel är en som förkunnar Guds Ord och också är villig att besöka människor, som en sann herde. Paulus var villiga att gå från hus till hus och plats till plats (Apg 15:36)

Apostlarna var utsända för att besöka människor med Gud. Ju mer apostlarna verkar desto mer fungerar Kristi kropp på ett organiskt sätt. Apostlarna kom också fram till trons enhet ju mer de var tillsammans (Apg 4:11-16). Desto mer vi är under apostlarnas tjänst (Apg 2:42), desto mer lär vi känna Jesus Kristus. När vi har blivit förvandlade till "Paulus" så vill vi vara Herrens slavar och vi kan då bli sända som "små" apostlar till någon. Vi kanske blir sända till en släkting att vittna om Jesus! Vi kan alla bli sända till någon. Herren kallar oss redan ikväll!

Alla som skulle vilja fråga något eller komma i kontakt med oss kan göra det via e-postadressen: churchinstockholm@telia.com