Segerns hemligheter

UNDERVISNING. 2 Kor.2:14. Detta ord genom Paulus är ett nyckelord som avslöjar flera hemligheter till ständig seger. Om du tar till dig detta ords budskap, kommer det att revolutionera ditt andliga liv!

En sång från pingstväckelsens tidigare år återspeglar den segertro som man hade.

Sgt.469: ”Har du funnit din viloplats i Jesus. Som en gren uti Hans vinträd ympad in. Där är ro från sorg och nöd uti bönens stilla vrå. Där kan seger ständig seger bliva din!”

Hemlighet 1: Vi lever i nådens tidsålder nu!

Luk.4: 19. Levande Testamentet översätter stället så här:” Förkunna att Gud är beredd att välkomna alla som kommer till Honom”.

Hemlighet 2: Kristi hemlighet!

Ef.3: 4. (”I Kristus”) Tron för oss in i en ny verklighet, Kol.2: 17 (”verkligheten själv är Kristus”). Det är I KRISTUS som vi förs fram i segertåg. I Kristus betyder åtminstone tre saker;

- att vi är mevetna om vad Han har gjort: Han har genom sin död på korset utplånat syndaskulden. Hebr.9: 26. Det är fullbordat!

Djävulen är avväpnad och besegrad, Kol.2: 15. Slåss inte själv med Djävulen. Det är som att slåss med sotarn, man blir sotig. Jesus har redan besegrat honom. Göm dig i Jesu seger, under Hans blod!

Jesus har redan sänt Hjälparen den Helige Ande på den första kristna Pingstdagen, för att förbliva hos oss för alltid, Joh.16: 7; Joh.14: 16-17. Mellan sin uppståndelse och himmelsfärd uppenbarade sig Jesus för sina lärjungar och gjorde en profetisk, symbolisk handling. Det står i Joh.20: 22 att Han andades på dem och sade: Tag emot Helig Ande. På Pingstdagen ”andades” Gud på sin lärjungaskara, och så var det bara att ”ta emot”. För nu vara Ande given. Lärjungaskaran i Efesus visste inte att Anden var given, Apg.19. Vad var det som Petrus och Johannes bad om för de nyfrälsta samarierna? Det står att de bad att de måtte ”undfå” Den helige Ande (1917 års övers.). Grundtextens ord här är ”lambáno”, vilket kan ha litet olika betydelser i olika sammanhang, men vars huvudsakliga betydelse är ”ta emot”. Apostlarna bad alltså att samarierna måtte få nåd att ta emot den helige Ande, som redan var given. Det är bara att tro och tacka och ta emot!

- att vi vet vem Han är: Han är den andra personen i Gudomen, och omger oss ständigt på alla sidor genom sin Ande, Ps.139: 5.

- att vi vet vår ställning i Honom nu!

Vår härliga segerställning i Kristus nu och här, Ef.1: 17-23; 2: 4-7. ! Hans seger är vår. Vi är med Honom försatta i den himmelska världen över alla andevärldens furstar oich väldigheter!

Hemlighet 3: Att vara ”fångad” av Kristus.

Att föras (drivas, Rom.8: 14) av Honom. Att ”som fånge föras i Kristi segertåg” (David Hedegård). Bild: Krigsfångarna som fördes i den Romerska kejsarens triumftåg! Är du Kristi fånge? Inte tillfångatagen med våld, men fångad av Hans kärlek. ”Vunnen av Kristus Jesus”, Fil.3: 12. Fångad av Hans kärlek är vi fria från fruktan. Han ansvarar ju för sina ”fångar”, 1 Joh.4: 18.

Hemlighet 4: Allt självarbete har upphört. Att ”föras fram” av Kristus betyder frihet från allt självarbete

Hebr.4: 10. Det är Han som verkar i och genom oss! Det händer så lätt att vi skarvar i Andens verk med ”köttkraft”, Gal.3: 3. At”sluta i köttet” betyder inte att vi faller grova köttsliga synder, men att vi försöker göra Andens härliga verk ännu bättre med ”köttkraft”. M.a.o. vi hamnar”under lagen”. Men att gå i Kristi segertåg är vila. Det betyder mindre risk för utbrändhet. Han för oss fram!

Hemlighet 5: Att överallt sprida Hans kunskaps väldoft, är inte att ha det skönt och bli rik och berömd!

Det är lätt att missuppfatta vad det är. Hur hade Paulus det, han som sade att Gud alltid förde honom fram i segertåg? Var det också segertåg när han stod inför domstol i bojor (Apg.26) eller när han flöt i land på Malta på en spillra av det förlista fartyget (Apg. 27: 43-44)? Javisst! Han fick överallt sprida kunskapen om Jesus!

Hemligheten 6: Vi är denna kunskaps väldoft, inte bara vår förkunnelse!

Det är inte bara predikan som är denna ”väldoft”, fast den är en del av detta. Det är hela vi som är det. Både vår predikan, våra gärningar, vårt sinnelag, den atmosfär vi sprider omkring oss. Finlands store evangelist Frank Mangs, sa gång på gång: ”Väckelse är atmosfär, väckelse är atmosfär!” Allt i vårt liv är en förkunnelse. Vi skall vara helt och hållet ”evangeliska”! Den goda säden är ”rikets barn”, Matt.13: 38. Är vi ett gott utsäde?

Men vi får inte isolera oss. Vi bärgar inga skördar inne i skåpet. De som är nya skapelser i Kristus Jesus måste ut bland folket. Den goda säden måste sås ut i världens åker för att åstadkomma riklig skörd!

Hemlighet 7: Den ständiga lovprisningen och tacksägelsen.

Den rätta attityden! Texten börjar med en tacksägelse: ”Gud vare tack…” 2 Kor.2: 14, Luk.24: 52-53, 1 Tess.5: 18, Hebr.13: 15. Ex. Den trötta och deppade predikanten som en måndag hälsade på sin kollega i grannförsamlingen. Han satt och väntade en stund medan kollegan gjorde undan vissa små arbeten, och han blev mer och mer förundrad när kollegan gång på gång sa; Halleluja, pris ske Gud. Till slut kunde han inte hålla sig längre, utan frågade: ”Känner du det alltid på det viset?” På vilket kollegan svarade:” Nej, men jag vet att jag alltid har orsak att säga så här!”

Vi har ju all orsak att tacka och prisa Gud, för Hans nåd, Ps.103: 11, att Han välsignat oss i Kristus, Ef.1: 3, att idel goda gåvor kommer ner från ljusens Fader, Jak,1: 17. Se även Merlin R. Carothers böcker, (”Guds makt genom tacksägelse”, m.fl. utg. av Den kristna bokringen) som på ett mycket bra sätt belyser denna sanning.

Den här predikan finns i sin helhet på en tvåspråkig CD, den kan beställas via kurtallen16[a]yahoo.se för en liten summa.