Stil

En fiskares vänner

ALLMÄNT. Fiskmåsarna är ett trevligt inslag i sommarfirandet för dem som inte är nära en minkfarm, ett torg eller nära något annat som får fåglarna att flockas i för stora mängder. I generationer har fiskmåsarna underhållit skärgådsbor som slängt fiskrester i utbyte.

När Nestor, veteranskärgådsbo från Storön, ännu levde, samlade han stora mängder måsar vid sitt berg när det blev dags för den dagliga fiskrensningen. Måsarna gillade Nestor och han gillade dem. Nestor kunde spara mörtar, sarvar och annan lös fisk för att utfodra de stiliga måsarna. På salutorget i Helsingfors kan de nästan tama fåglarna själa glass från händerna. De annars skygga skärgådsmåsarna åt fisk från Nestors händer. För hökar och andra rovfåglar hade Nestor en uppsättning med gevär och ammunition.

- Måsarna som kom till Nestor var en fantastisk syn. Först var det massor med vingar och oljud under utspisningen och efteråt ett lugn med många mätta måsar sakta guppande på vågorna omkring Nestors berg, minns Linus.

Christa och Linus mindes nyligen Nestor med en liten minnesmåsutspisning med bara bråkdelen av deltagare.

- Jag försökte fånga det som Nestor var så fascinerad av, tyvärr gick det inte att få med mängden och närheten, förklarade fotografen.



Kolibri 2
Lyftkraft
Verkligt
Bröstsim
Bomben
Frid
Mås-race
Kolibri-move
Christa rensar fisk