HBL-klipp: Håkan Nitovuoris text om Gösta

Gösta Bergstén firade 95, nytt decennium och flyttade sedan hem

ALLMÄNT. Efter klockan ett på natten den första januari 2010 somnade Gösta Bergstén in för gott, fridfullt medan han sov. Dagen före fyllde han 95 år.

Gösta Bergstén var en trogen tjänare för Guds rike med engagemang inom musik, bokförlaget Taborförlaget, som pastor, som predikant inrikes och internationellt. Han studerade bibeln flitigt och gärna på olika språk.

Göstas många engagemang inom församlingen ledde till att familjen fick hitta på knep för att få hans uppmärksamhet.

Heddy, var en av Göstas döttrar, berättade att hon hade ett knep för att säkert få tid med sin pappa: Man kunde be honom läsa ur barnens bibel för en. Det ställde han alltid upp på.

Året 2004 blev en ny vändpunkt för Gösta. Efter att ha förlorat sin ena dotter och sin fru under en vecka i januari fick han ny kraft och efter det åkte han ännu på några evangelisationsresor, dels till Brasilien och dels till Afrika.

Som gammal strängbandsledare slutade han också livet med stil. En vecka innan julen på Juni och Linus hälsade på hade han svårt att prata eftersom han var så sjuk, men han ville ha gitarren medan han låg i sängen och så spelade han.

Döttrarna Kate Lindberg och Ragnhild Österman har med sina makar gjort ett gripande arbete med att sköta om sin far och hjälpa honom med praktiska arrangemang och flitiga besök.

Kate berättade att Gösta var på strålande humör på sin sista födelsedag. Han bröt arm med en av gästerna timmarna före sin död.

Gösta blev frälst när han var en tonåring och då flyttade en sångfågel in i honom. Sedan dess har den sjungit flitigt och intensivt, tills i går.

- Vila i frid morfar och tack för allt, hälsade Linus.

Gösta reste hem igår (Arkivbild från Helsingfors-Vanda flygfält)