Lyckad prepkurs för blivande makan och maken

ALLMÄNT. Den som vill ratta en bil måste först gå på kurs för att lära sig trafikreglerna. I början av januari satte sig tio unga par på skolbänken för att lära sig äktenskapets ABC – för vem vill inte undvika att hamna på kollisionskurs med sin partner.

Under ett veckoslut på Pörkenäs fullproppat med föreläsningar och parövningar fick deltagarna fördjupa sig i allt från skillnaden mellan förälskelse och kärlek till ekonomiska frågor i ett förhållande. Vivian och Boris Salo är rätt unika då de erbjuder prepkurser inför äktenskap och äktenskapskurser på finlandssvenskt håll. Konceptet är hämtat från England och församlingen Holy Trinity Brompton, som är känt inte minst för de populära alfakurserna. Till sin hjälp hade paret Iselin och Mikael Nylund samt Sarah och Torbjörn Sandell. Trots att kursen bygger på en kristen grund kan de insikter deltagarna får mycket väl omfattas av alla som lever i ett parförhållande. Personligen tyckte jag att undervisningen om förälskelse och kärlek är något som alla människor borde få ta del av. Förälskelse är nämligen en känsla som ofta blandas ihop med ett annat begrepp, nämligen kärlek. Men eftersom kärlek är ett personligt val är det skäl att hålla dessa tu ifrån varandra. Det här illustrerades också träffande i en vigselannons från en rikssvensk veckotidning: ”Vi ska älska varandra så länge kärleken finns”… Äktenskapet är inte längre någon självklarhet i 2000-talets Finland. Statistiken som säger att hälften av giftermålen slutar i skilsmässa är ändå missvisande eftersom antalet skilsmässor härrör från alla som har gift sig, medan de ingångna äktenskapen endast är från det gångna året. Statistikdiggaren Boris Salo kunde också presentera en statistik som berättade att skilsmässofrekvensen för par som ber tillsammans är så låg som 0,1 procent.

De par som deltog i kursen lärde sig definitivt nya saker om varandra. Vi ska tro och hoppas att vi som var med på kursen kan se till att putsa statistiken och undvika några av de klassiska fallgroparna som kantar äktenskapets stig. Nästa prepkurs på Pörkenäs ordnas 7-9.1 2011.