flygblad som delades ut bland annat på stadens alla krogar

Jesus, gratis mat och bröd i Raumo

ALLMÄNT. Förra veckoslutet hade jag äran och nåden att få medverka på ett utåtriktat evenemang i staden Raumo som ligger mellan Björneborg och Åbo. En dag som fick mig att tänka...

Jag hade blivit inbjuden att medverka på ett evenemang i Raumo förra lördagen. Innan jag åkte visste jag inte riktigt vad som kom att vänta mig där nere. Det enda jag visste var att det var något form av möte på dagen och på kvällen skulle det vara en Kristen rock konsert riktad till stadens ungdomar.

Då jag, min son Sebastian och min dotter Jessica anlände till Raumo sent på fredagskvällen kände jag av att någonting var på gång. Jag ringde upp Iiina Väänänen som jag hade haft kontakt med och berättade att vi hade anlänt i och med att hon hade nycklarna till det hotellrum där vi skulle bo detta veckoslut. Det var mycket oljud i bakgrunden då jag ringde och hon förklarade att hon är med några tjejkompisar på krogen. Först lät det lite skrämmande för mig men då vi träffades på en lokal turkisk pizzeria i staden en stund senare kunde jag konstatera att alla tre tjejerna var nyktra och anständiga. Det enda som skiljde dem åt från de övriga besökarna i pizzerian var att det var fyllda med en eld, en helig eld från ovan. De hade varit på en krogrunda och besökt stadens alla krogar och delat ut flygblad och bjudit in människor till lördagens evenemang i kulturhuset Poselli mitt i stan.

Jag kände omedelbart av att denna satsning var väl planerad och förberedd. Inte bara praktiskt utan man hade även flitigt fastat och bett inför denna dag. Målet var att nå de som normalt inte besöker kyrkan och att få dem att komma och uppleva Guds kärlek.

I samarbete med gatumissionen i Raumo hade man samlat ihop bröd- och matpåsar för att ge till de som kom. Man bjöd även på ett varmt mål mat i form av Paella. Jag och Sebastian kom till Poselli en timme innan "mötet" skulle börja och började be tillsammans med lovsångsteamet och arrangörerna. Åter igen fick jag märka hur Gud hade fört mig samman med nya, underbara Kristna syskon.

Detta var första gången man ordnade ett evenemang som detta och man kunde märka att arrangörerna var aningen nervösa. Skulle det komma folk var det största frågetecknet. Då klockan var 16:00 hade ett hundratal människor sökt sig till kulturhuset och satt utspridda i salen i väntan på att något skulle hända. En av tjejerna som jag träffade kvällen innan inledde mötet med ett välkomsttal och ett ord från Bibeln varefter en "festpåse" med festligt innehåll lottades ut bland de som deltagit i ett gratislotteri. Efter detta var det dags för lovsång.

Jag tyckte om lovsången men det var ovant för mig att sjunga dessa bekanta lovsånger som bland annat "Mighty to Save" på det andra inhemska språket. Artikuleringen är något helt annat på finska än på engelska, men lovsången öppnade verkligen portarna till himmelriket och "församlingen" var uppvärmd för att höra om vad Jesus har gjort i mitt liv. Det kändes bra att vittna för dessa människor som inte ännu var nådda med glädjebudskapet om vår Frälsare.

Efteråt blev det förbön men som vanligt i vårt land sitter människorna fastklistrade i bänkarna som frusna fiskpinnar och vågar inte ta steget fram till altaret. Några få kom och sedan började även andra komma fram. En del var mera intresserade av serveringen och utdelningen av alla påsar som ägde rum i serveringsutrymmet.

Senare på kvällen var det dags för dagens andra samling och då spelade ett för mig tidigare okäntband, Minea från östra Finland. Jag blev mycket förvånad. Vilket band och vilka gitarrister och vilken fantastisk sångare. Det enda som jag kunde ha blivit störd på var att de sjöng på finska men det lät mycket bra om dem. Ett band som jag verkligen rekommenderar att checka in. Sångaren läste även ur Bibeln mellan låtarna och fick publiken att lyssna till Guds ord. Starkt!

Efter konserten var det åter dags för mig att dela med mig av saker ur mitt liv och avsluta mötet med en kort predikan och förbön. Samma sak människorna satt i sina bänkar och det tog en stund innan de insåg att detta verkligen var på riktigt. Gud var där mitt i bland oss.

Bland de som kom fram till förbön under båda tillfällena denna dag fick vi höra hur Gud hade rört vid dem. En kvinna berättade om hur hon blivit helad från sina rygg- och nacksmärtor och en annan kvinna som kom fram efter att den Helige Ande sagt att någon har ett hjärtfel berättade hur hon kände Gud röra vid hennes hjärta och hur allt helt plötsligt blev varmt och skönt inombords. En medelåldersman drabbades av syndanöd och Gudsfruktan, något man inte ser så ofta idag. Han var den som fick mitt hjärta att glädjas denna lördagskväll och hela himmelriket hade fest för denna mans själ och hjärta som nu tillhörde Jesus. En person blev frälst och detta räcker för mig. Jag har blivit aningen allergisk till alla "altar calls" där hundra eller tusentals människor blir frälsta men sedan lämnas vind för våg och i slutändan handlade det bara om en bön.

Det skall bli intressant att få höra mera från Raumo och jag är säker på att många frön såddes denna dag i människorna som kom. Tack Jesus för att du för mig samma med nya människor och låter mig leva tillsammans med dig! Tack Raumagospel för att jag fick äran att komma till Er stad med ett glädjens budskap om frälsning, helande och befrielse! Gud är god!

Raumagospels hemsida:

http://www.raumagospel.fi/rg/index.php

Mineas hemsida:

http://www.minearock.net/

Lyssna på Minea på MySpace:

http://www.myspace.com/minearock



vittnesbörd och predikan i Poselli
Guds ord mitt under pågående rock konsert
Minea Live
Minea Live
Minea Live
Minea Live
Kom och låt Gud röra vid dig!
dags för lite blues
lovsång
en del ser roliga ut då de ber
lovsång
Tjejen som varit på krogrunda kvällen innan inledde mötet på dagen
Minea Live