Förnyelse leder till förändring - Tycker ungdomarna att vi gjorde fel?

UNDERVISNING. Ibland upplevs nya ting i en församling som ett angrepp på en tidigare generation som arbetade helt annorlunda. Äldre kan säga i församlingen när de nya eller yngre gör sådant som är nytt och fullständigt annorlunda: "Vad är det för fel med det vi har stått för?".

Det som gjordes tidigare är en förutsättning för det nya. Vi måste inse att där det finns liv pågår en förvandling. Det är ju viktig att en ny generation inte ändrar allt som en protest mot de äldre. Om vi ändrar på något skall det göras därför att vi vill komma vidare och för att vi upplever att den Helige Ande håller på att förnya allt. Äldre skall aldrig se på förnyelse som ett angrepp på dem.

Trohet mot dem som gått före skall inte förväxlas med trohet mot vissa metoder som andra generationer använde. Men vi skall vara öppna för vad Gud kan och vill göra genom det som är nytt och annorlunda än det vi har varit vana vid.

Det är inte heller korrekt med en förnyelse som inte tillåter förändringar, en sådan förnyelse kommer inte heller att ge liv eller tillväxt till individer eller församlingen, den försvinner lika fort som den kom. Det vi verkligen skall önska är en förnyelse som förändrar det som behöver förändras. Vi måste tänka på att vår Gud är livets Gud och att Han gör inga repriser. Gud gör alltid något nytt. Därför att Han är  livets Gud behöver han inte kopiera eller efterlikna det han tidigare har gjort.

Jag tror att förnyelse inte är detsamma som att kopiera något som sker på en annan plats. Sann förnyelse går på djupet. Gud vill att vi skall vara så öppna för den Helige Ande att han när som helst kan göra något nytt. Vi bör alltså tänka på att det Gud gör alltid är fullständigt nytt.