Hur självisk får man vara?

ALLMÄNT. Du tycker kanske att det är en konstig fråga. Inte får man väl alls vara självisk?

Men då man slår in på kärlekens (=den oegennyttiga välviljans) oöverträffade väg (1 Kor.12: 31), måste man vara uppmärksam på att det finns diken på båda sidor av den vägen!

1. DET ENA DIKET är att du försöker bli världsmästare i osjälvisk välgörenhet, så att du till sist blir så slut att du inte orkar vara till hjälp för någon, utan i stället blir en börda för andra.

2. DET ANDRA DIKET är att man lysnar till en modern trendteologi som säger att för att kunna älska din nästa, måste man först lära sig att älska sig själv. För det står ju att ”du skall älska din nästa som dig själv”, Matt.22: 39. Så kan man förfalla till narcissism och att pyssla om sig själv på ett överdrivet sätt.

I DET KRISTNA LIVET GÄLLER DET ATT HÅLLA BALANSEN

Att inte gå till svärmisk överdrift åt någondera hållet (Pred.7: 17-19), utan att vår personlighet bevaras intakt och till största möjliga brukbarhet i Guds tjänst – länge! Det är ju Guds mening att

”GUDSMÄNNISKAN SKALL BLI FULLT FÄRDIG, VÄL RUSTAD FÖR VARJE GOD GÄRNING.” 2 Tim.3: 17.

1. VÅRDA DIN PERSONLIGHET SÅ ATT DU FÖRBLIR ETT BRUKBART REDSKAP FÖR GUD. FÖRBRUKA INTE MERA KRAFTER ÄN GUD HAR GETT DIG!

I 1 Petr.4: 11 säger aposteln Petrus:”Har någon en tjänst skall han tjäna efter den kraft Gud ger, så att Gud i allt blir ärad…”

Inte blir Gud ärad om vi i svärmisk iver kör oss slut! Gud ger oss kraft till det Han vill att vi skall göra. Men inte till det som vi själva hittar på utöver det.

Det finns visserligen massor med behov runtomkring oss. Men inte väntar Gud att jag skall fylla alla behov. Han har fler tjänare. Jag skall sköta den bit Han ber mig sköta!

. Det finns en bibelvers i Ords.18: 9 som har en intressant översättning Septuaginta översättningen.

I folkbibeln står det: ”Den som är försumlig i sitt arbete är en broder till rövaren.” Men THE AMPLIFIED BIBLE återger SEPTUAGINTA:ns version i engelsk översättning så här: ”he who does not use his endeavors to heal himself is brother to him who commits suicide.” I svensk översättning:

”Den som inte bemödar sig att bota sig själv är en broder till den som begår självmord”, (fördärvar sig själv, etc.).

Jesus uppmanade te.x. lärjungarna ”vila litet”, Mark.6: 31. Gud vilade, Hebr.4: 4.

Hälsa kan ju vara ett relativt begrepp. Men Gud vill att vi skall använda alla de medel Han ställt till vårt förfogande för att vi skall ha det mått av krafter vi behöver för att fullfölja Guds plan med våra liv. Andlig hälsa, psykisk hälsa och kroppslig hälsa. Vi hehöver respektera Andens och naturens lagar. Man kan sådär ungefärligt definiera hälsa som ett rätt förhållande till tre världar.

Den andliga världen, själens eller den psykiska världen och den naturliga världen.

DEN ANDLIGA VÄRLDEN: Att vi lever i ett rätt förhållande till Gud, i ödmjukhet inför Honom, har visshet om syndernas förlåtelse, tror och älskar Honom över allting, m.m.

DEN PSYKISKA VÄRLDEN: Att vi inte tillåter några negativa tankar och känslor att behärska vårt tankeliv, t.ex. bitterhet, avund, hat, otro, m.m. utan fyller det med goda, sanna, uppbyggliga tankar, m.m. Fil.4: 8.

DEN NATURLIGA VÄRLDEN: Vi lever i två världar. Den andliga genom vår ande. Den naturliga genom vår kropp. För att må så bra som möjligt måste vi även respektera naturens lagar..Jag har sett trosmän som haft en imponerande tro för underverk, men som trots det dött en tillsynes för tidig död därför att de inte insett att vi i även måste respekterna naturens lagar.

Det behöver vara en rätt balans mellan vila och ansträngning. Vi behöver frisk luft, rent vatten, hygien och renlighet (dock inte sjuklig bacillskräck) och lämplig föda, den som Gud ämnat för att vår jordiska kropp skall fungera väl, m.m.

Jag läste en intressant berättelse från universalgeniet Leonardo da Vinci´s liv.

Det var en kollega till honom som psykiskt var aldeles på kollapsens brant. Han sökte upp da Vinci. Men när han kom till hans hus så var han inte inne. Han är ute i trädgården, sa man. Han sökte upp honom där och fann honom sittande och lekande med några stenar. Han blev mycket upprörd när han såg honom och utropade. ”Här sitter du bara och leker, medan en annan håller på att förgås”.

På vilket da Vinci svarade helt lungt: ”Om du skulle göra detsamma skulle du må mycket bättre”.

Sensmoral: HÅLL INTE BÅGEN SPÄND HELA TIDEN, FÖR DÅ BLIR DEN SNART OBRUKBAR! Vi behöver stunder av avspänning och avkoppling!

En annan god regel är:

BRUKA INTE MERA KRAFTER ÄN GUD GETT DIG! 1 Petr.4: 11.

Skarva inte Andens verk med ”köttkraft”. Gal.3: 3: ”Ni som började i Anden, skall ni nu sluta i köttet?” I den bibelöversättning som heter THE MESSAGE står det: ”only cratzy people would think they could complete by their own efforts what was begun by God. If you weren´t smart enough or strong enough to begin it, how do you suppose you could perfect it? (Ungefär: Bara vansinniga människor tror att de med sina egna ansträngningar kan fullborda det som startades av Gud. Om du inte var tillräckligt smart och stark för att starta det hela, hur kan du då tro att du skulle kunna fullborda det).

Men är det inte själviskhet att ha omsorg om sig själv? Nej! Om man gör det av rätt motiv.

DET ÄR INTE SJÄLVISKHET ATT PÅ ETT RIMLIGT SÄTT VÅRDA SIG SJÄLV, SÅ ATT MAN KAN VARA ETT BRUKBART REDSKAP I GUDS HAND, TILL NYTTA OCH NÖJE FÖR SIN NÄSTA.

2. HÄR NÄRMAR VI OSS DET ANDRA DIKET. GÅ INTE TILL ÖVERDRIFT!

Paulus säger i Rom.13: 14 så här, ”ha inte en sådan omsorg om kroppen att begären väcks till liv.”

Vi får akta oss för att ha en sådan omsorg om kroppen att de onda själviska begären väcks till liv!

Det finns ett annat ord av Paulus som vi också behöver minnas: ”I stället slår jag min kropp och tvingar den till lydnad, för att jag inte själv på något sätt skall komma till korta vid provet, när jag predikar för andra.” 1 Kor.9: 27.

Det har förekommit förkunnare som undervisat folk att de måste lära sig att ”älska sig själv”. Då Jesus säger att man skall älska sin nästa som sig själv, måste man först lära sig att älska sig själv, säger de, för att sedan kunna älska sin nästa på rätt sätt!

I texten i Matt.22: 36-40 där Jesus talar om två bud som hela lagen och profeterna hänger på, har man plötsligt hittat ett tredje bud: ” Du skall älska dig själv.”

Men då har man blivit tvungen lägga in en annan betydelse i begreppet ”älska sig själv” , än vad Bibeln gör. Man tolkar det till att betyda att man gillar, att man är nöjd med hur man är skapad.

(Det är klart att vi skall vara tacksamma för att vi är skapade så övermåttan underbart, Ps.139: 14. Men det är inte det bibeln menar med att älska sig själv) Det enda som kan ge oss tillförlitlig information om detta begrepps betydelse är Bibeln själv.

Vi har parallella bibelord som definierar vad som är kontentan av ”lagen och profeterna”, t.ex. Matt.7: 12: ”ALLT VAD NI VILL ATT MÄNNISKORNA SKALL GÖRA ER, DET SKALL NI OCKSÅ GÖRA DEM. DETTA ÄR LAGEN OCH PROFETERNA.” Här ser vi klart vad det betyder att älska sin nästa som sig själv. Kolla även följande bibelord: Rom.13: 9-10: Kärleken till min nästa innebär att ja inte gör ”något ont mot min nästa”. Gal.5: 13-14 avslöjar att kärleken till vår nästa yttrar sig i att vi ”tjänar varandra i kärlek”. Se också Jak.2: 8-11 och Rom.15: 1-3.

SJÄLVISKHETEN ÄR SANNERLIGEN INGEN DYGD SOM MAN MÅSTE LÄRA FOLK.

Det tycks nog människor kunna ändå. Bibeln säger (Ef.5: 28-29) ”Ingen har någonsin hatat sin egen kropp, utan man ger den näring och vårdar den.”

I 2 Tim.3: 2-4 beskriver Paulus de svåra tiderna som skall komma de sista dagarna. När han uppräknar de synder som skall känneteckna människorna dessa svåra tider, börjar han med att säga: ”MÄNNISKORNA KOMMER ATT ÄLSKA SIG SJÄLVA…” (Enbart eller överdrivet)

Detta är alltså synd! Det är annars mycket intressant att se hur Paulus kopplar samman det grekiska ordet phileå (bet.vänskapens kärlek, att tycka om) med olika föremål:

Älskar sig själv (grek.=phil-avtos) = egenkära, själviska.

Älskar penningen (phil-argyros) = Penningkära.

Älskar njutning (phil-edonos) = älskar vällust, mer än man

Älskar Gud (phil-otheos) = som älskar Gud.

DE SJÄLVISKA LUSTARNAS TREENIGHET BEHÄRSKAR VÄRLDEN!

I 1 Joh.2: 16 räknar Johannes upp dem enligt följande:

Njutningslystnaden (=”köttets begär”).

Vinningslystnaden (=”ögonens begär”).

Ärelystnaden (=”högmod över livets goda”).

MEN DET LIV SOM ANDEN FÖDER I OSS VID PÅNYTTFÖDELSEN ÄR RAKA MOTSATSEN TILL DETTA!

Kärleken ”söker icke sitt”. 1 Kor.13: 5. ”Vi älskar vi bröderna”, 1 Joh.3: 14. ”Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan”. Rom.5: 5. ”Vi lever inte längre för oss själva utan för Honom”. 2 Kor.5: 15.

GUD VÄLSIGNE DIG TILL ATT FÅ LEVA ETT LIV SOM ÄR I BALANS, SÅ ATT DU FÅR VARA TILL STÖRSTA MÖJLIGA VÄLSIGNELSE.

Skriver broder Kurt, som förhoppningsvis lärt sig något genom sina misstag.