Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 1 februari 2023 kl 15:15Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Förintelsens minnesdag
Linda Liljeström
Foto: Linda Liljeström
Tomas Mattsson
 6 26336 349 15
Tomas Mattsson
Online 22:34 27/01 2007  Modifierad 21:47 18/08 2010
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
Linda Liljeström
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Förintelsedagen med anledning av dom sex miljoner judar som dödades under andra världskriget. Linda Liljeström har fotat bilderna i artikeln.

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz nazisternas kanske mest kända och omtalade koncentrationsläger.

Idag är en dag att minnas.. Att blicka tillbaka och att stanna upp.

Antisemitismen är ännu idag ett allvarligt problem. Dagligen utsätts människor i vår omgivning för diskriminering på grund av kön, ras, sexuell läggning, tros tillhörighet.. Alla som på ett eller annat sätt är annorlunda än oss själva riskerar att drabbas.

Alla kan vi göra en insats för att motverka dessa tendenser. Vi kan stanna upp och säga ifrån. Visa att vi inte accepterar att en annan människa nedvärderas, mobbas och förföljs.

Vi Kristna måste bli bättre på att "visa vägen". Endast genom den kärlek och försoning som finns i kraften av Jesus död på golgata kors, kan vi få uppleva hur mörker blir till ljus.

P.S.
Den som är intresserad av att läsa mera om förintelsen kan till expempel gå in på:
www.levandehistoria.org


Andreas
15:36 30.1.2007


Tack Linda och Tomas för er förståelse! :)
Linda
14:00 30.1.2007


För mej vad den nog ett uppvaknande då jag stod uppe i tornet (som också syns på bilden överst) och blickade över Auschwitz-Birkenau som är lika stort som 200 fotbollsplaner. Tvåhundra.

Men jag tror att ett tidsvittne ger så mycket mera. Jag tror inte jag skulle vilja besöka arbets- och koncentrationsläger utan att ha ett tidsvittne med. Kjell gav så otroligt mycket - han förmänskligade alla dem som varit med.
Eller ja, åtminstone var det viktigt för mig att första gången jag irl konfronterades med allt detta ha med nogon som på riktigt upplevt det, nu kan jag nog tänka mig att åka på nytt utan tidsvittne.

Men Andreas, jag förstår dig nog.

3SbeoDBqSp7495W2KwhF2b
09:30 30.1.2007


Hmmm Andreas din upplevelse är också helt rätt och riktig på alla sätt och vis. Förintelsen väcker så mycket känslor hos alla som bara vill och vågar studera den lite närmare. Jag tror dock personligen att det är bra att se saker med egna ögon. Särskilt eftersom den stora massan av människor idag verkar ha svårt att tro på nåt dom inte har sett. Att då vandra där bland barnskor och gaskamrar kan faktiskt vara en helt nyttig upplevelse. Vi får inte heller glömma bort att många människor ännu idag trots all vår kunskap förnekar att förintelsen faktiskt ägt rum. Koncentrationslägren säga vara uppförda av sovjet och västmakterna i efterhand för att smutskasta tyskarnas "rena krig"..Jag finner det som otroligt att folk ännu idag trots alla dessa bevis kan förneka ett sådant brutalt faktum som förintelsen utgör.Fast å andra sidan förnekar ju människor också Jesus.. Trots alla vetenskapliga bevis på att han existerat. Trots att han dagligen helar och hjälper.. Människan.....
Andreas
00:47 30.1.2007


Och jag vill ju på intet sätt förringa någon annans upplevelse. Min var bara sådan här, och jag tänkte att jag ville dela den.
Andreas
00:45 30.1.2007


Jag var i Auschwitz sommaren 98 med HMN då vi var på körresa i Polen, och jag tyckte mest det var konstigt. Konstigt att gå där i det vackra solskenet med vänner, gå genom Arbeit Macht Frei porten och vara tvungen att förställa sig att här faktiskt skett något så vidrigt som mänsklighetens historia kanske aldrig tidigare sett. Vara glad över att få vara på körresa och med förväntan se fram emot alla våra skojiga konserter - och så se gaskamrarna och allt avklippt hår och alla gamla barnskor. Jag vet inte: jag ser hellre t ex Schindler's List om jag vill bli berörd och påmind och informerad om Holocaust. Att besöka själva lägren är kanske bara för mycket. Och för surrealistiskt och konstigt.
3SbeoDBqSp6195W2KwhF2b
19:13 29.1.2007


Ja ha oxå besökt ett koncentrationsläger i Dachau, Tyskland. D va rysande.. *kväljning* :S
Linda
18:12 29.1.2007


Tack!
Jo, det var nog en skakande upplevelse... Fast just då då jag var där så koncentrerade jag mej mera på att förstå och höra fakta och ta bilder (som under resan uppskred till närmare 500 st, så det där är bara en bråkdel av allt...) Nu efteråt känner jag mera av smärtan...

Starkast var nog att träffa och lära känna Kjell Baarlid som överlevde arbetslägret Sachsenhausen (minns att det är skillnad på koncentrations- och arbetsläger). Han är någon jag ser upp till något otrolig mycket.

(Kan för övrigt kommentera att bilden med "Arbetit macht Frei" e från Sachsenhausen, medan de övriga är från Auschwitz-Birkanau.)
Mattsson
09:31 29.1.2007


Fina men skrämmande bilder du lyckats ta =)

Jag var för några år sedan själv också på den plats där koncentrationslägret Berger-Belsen låg.. Känslan av att bara stå på en plats där så många människor fått sätta livet till fick bara den tårarna att rinna..

Mattsson
18:47 28.1.2007


Yes, helt riktig det var många många andra som fick sätta livet till i Nazisternas koncentrationsläger. Också många många tyska medborgare fick av en eller annan orsak offra livet där. Till och med någon enstaka Finsk medborgare fanns med där.. Läste för nåt år sen en bok om finska sjömän som vägrade köra i tysk tjänst och som straff hamnade i koncentrationsläger.

Faktum är att förintelsen ännu idag berör oss på ett eller annat sätt. Låt oss fortsätta våga uppmärksamma detta viktiga ämne.

Linda
17:09 28.1.2007


Ja, och sen måste jag bara få gnälla lite: det var inte bara judar som dog. "Huvudgruppen" de ville bli av med var judar, ja, men också andra "smutisga" var offer. Dessa bland annat romer, handikappade och homosexuella. Också personer med "fel" politisk åsikt togs till fånga. Av dessa övriga grupper dom det ca 1 miljon.
Linda
14:00 28.1.2007


Absolut, otroligt viktig. Jag hade faktiskt alldeles glömt bort denna dag. Kanske eftersom jag snarare uppmärksammar 8 maj, då andra världskriget fick sitt slut.

Men; vi får aldrig aldrig glömma hur fel det gick då. Aldrig.
Mattsson
13:18 28.1.2007


Yep, jag hoppas verkligen att folk tar denna grej på allvar.. det e ett seriöst problem som vi måste våga ta upp. Även på denna sajt =)

?
12:49 28.1.2007


=). Annars var det en viktig text!
Mattsson
11:14 28.1.2007


Hmmm joo du har nog rätt i ditt inlägg.. jag skall omformulera det.. Faktum e att jag fann just den kommentaren på flera svenska nyhetssidor.. så reagerade kanske inte på den.. 
?
07:35 28.1.2007


...men vi FIRAR nog inte förintelsedagen...
Sök

Skriv sökordet i rutan
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén