Goda nyheter sedan 2002     Onsdag 1 februari 2023 kl 14:20Nyheter | Skicka in artikel | Annonser | Galleri | Blog | Musikalbum | Kontakta oss
Nyheter > Tryggare tillvaro med USB-hårdskivor
Linus
Foto: Linus
USB och ethernet hårdskivor
Linus
 2 39122 305 20
Linus Mickelsson
Online 11:32 31/01 2007  Modifierad 08:55 19/08 2010
Linus
Linus
Med säkerhetskopior kan man lättare le
{"width":"236","height":"500","type":"file","thumbnail":"thumb"}

Allmänt  Alla hårdskivor går förr eller senare sönder. Cobian Backup är en beprövad vän för Windows-användare.

Gå inte och lägg dig före du har alla dina bilder och viktiga dokument på minst två ställen (olika hårdskivor, helst i två olika skal). För att vara ganska trygg så använd ett program för att säkerhetskopiera de viktigaste katalogerna automatiskt och regelbundet.

Luis Cobian är en svensk medborgare och han är född i Cuba. Nu jobbar han på Umeå Universitet. Han meddelade att han öppnar vidareutvecklingen av sitt program för opensource-programmerare och att version 8 av Cobian Backup blir hans sista version som han ger ut.

Ladda ner Cobian Backup här helt gratis (inte bara try free, utan också free. Man får gärna donera.):
www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm

Till Linux kan det fantastiska programmet rsync användas.

Är skadan redan skedd och hårdskivan inte alls snurrar eller om den inte syns i BIOS:en så finns det alltid www.dataprey.fi som öppnar din hårdskiva och fixar det mot en liten summa.

USB-hårdskivor kan man köpa t ex från multitronic.fi eller verkkokauppa.com för någon hundralapp beroende på kapaciteten och egenskaper såsom nätegenskaper och firewire.


3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
10:17 5.4.2007


När man talar om trollen! Min ena Lacie-hårdskiva (Jag tror det var Maxtor inuti) slutade fungera förra veckan bara sådär! :O Nu gäller det att snabbt få materialet från andra hårdskivan annars är mina drygt 150 000 bilder i fara x)

Tofi
00:22 3.2.2007


Jodå, jag brukar göra backups av viktiga dokument på gmail, men inte egentligen för annat, eftersom det är en pina att hålla på och upload:a med en långsam hastighet... Ps. visste ni att gmail strax inte mer får heta "gmail" i Europa? Ett tyskt bolag använder redan namnet "g-mail" och har "gmail"(.de) som domain i email adresserna. Ds.
Nörden
23:01 2.2.2007


Vill man ha billig och säker backup på någonting viktigt är gmail att föredra. Det finns speciella plugins till firefox så att man kan "drag and drop" filer direckt till sitt mailkonto som för tillfället är 2812 Mb. Väldigt enkelt, gratis och säkert.
Linda
18:39 1.2.2007


Säger inte bildtexten allt? ;)
Vi kommer att bli lika leende och nöjda som hon är då vi känner oss trygga med två hårdskivor.
Thomas
16:41 1.2.2007


Fattar fortfarande inte vad detta leende kvinnfolk på bilden har med USB-hårdskivor att göra.
Santi
13:33 1.2.2007


Jag köpte en WD 320Gb extern hårddisk igår för 159e. Jag är nöjd iallafall. Den har usb och firewire, så det är jävla bra att ha. Har nu flyttat över alla filmerna, musik, och serierna :)
Jontte
11:13 1.2.2007


Måste bara i det här sammanhanget varmt rekommendera kingston-märket gällande USB-minnen. Använde flitigt en sticka på 512 mb som räckte mer än väl till alla viktiga skolarbeten jag ständigt lagrade på den. Den har fungerat klanderfritt trots att den varit i hård bruk hela tiden. Glömde den faktiskt i min byxficka en gång, vilket ledde till renskrivning a lá tvättmaskinsbehandling, men trots mina (befogade) farhågor fanns alla filer kvar -  och i gott skick! Stickan fungerar fortfarande som en dröm. (Trots det faller det här nog i "pröva inte hemma"-kategorin... :p)
Tofi
23:56 31.1.2007


Min externa 2.5" LaCie (mobiledrive) på 100GB har funkat bra, och har inte gått sönder fast jag tappat den från en halv meter, på stengolv...! (den fick, dock, fula märken.) Den har hängt med mig och fortsätter att serva...
Carro
23:10 31.1.2007


Har ingen bra erfarenhet at usb-minnen, mitt eget gick sönder å känner andra som haft samma otur
Tofi
22:58 31.1.2007


Correction:

(...) så kopierar jag det på samma gång till min externa hårdskriva...

Tofi
22:57 31.1.2007


Jag har personligen inga problem med att göra backups själv; varje gång jag lägger in bilder från kameran till datorn så kopierar jag det på samma gång till hårdskrivan... svårare än så är det inte...? Dessutom blir jag inte lat när det kommer till att säkerhetskopiera viktiga saker; jag fick en läxa en gång och det räcker(!). Jag gör ju inte backups av allt jag har, men av saker som är viktigt för mig, såklart. Dessutom skulle jag inte gärna upload:a mina semesterfoton till en öppen ftp... Raid0 är för rika latmaskar (i detta kontext) :P Det tar inte mycket extra hjärnkapacitet att trycka "ctrl+v" en extra gång.
Linda
21:59 31.1.2007


Hm... Jag har nog kopierat allt manuellt över till den externa hårdskivan. Inga problem tyckte jag.
Men vad kan alltså ha fallit bort...?
Oskar
20:03 31.1.2007


"Real men don't use backups, they post
their stuff on a public ftp server and let the rest of the world make
copies." - Linus Torvalds

Min kollega igen menade att varje gång hans hårdskiva kraschat så har han märkt att han egentligen inte behövde något av det som var på den.

Det är nog lite onödigt jobbigt tycker jag att manuellt göra backups. Det blir liksom inte gjort så ofta, så sedan mister man ändå en massa data. Jag skulle helst ha RAID 0 också på min hemmamaskin. Då skulle man ju alltid ha åtminstone en hel backup som alltid är i sync. Blir förstås lite dyrt med dubbla hårdskivor.
Tofi
18:16 31.1.2007


Ja, allt sedan min interna hårdskiva krashade och jag just och just lyckades rädda det viktigaste som foton och dokument så ser jag till att ha backup på en extern hårdskiva och på cd/dvd skrivor. Jag undrar dock: är det någon skillnad mellan en manuell backup i stil med "ctrl+c, ctrl+v" och cobian backup v.8? Jag antar att cobian backup har nåt system så att den automatiskt samlar info och gör backup, men sen då, e de sen nån skillnad på informationen skriven på ens backup hdd?
Linda
17:11 31.1.2007


Jo, sant att de blir rispiga fula och fula (läs: extremt charmiga), men de försvinner inte lika lätt som en hårdskiva kraschar... Därför flaggar ja nog för papper. Dessutom är det en obeskrivbar glädje då man bläddrar igenom bilder man på riktit kan ta på :)
3SbeoDBqSp4895W2KwhF2b
15:08 31.1.2007


Ja, då har du ju de på två ställen! För visst räknas ju interna hårdskivan också med. Men i en brand ryker väl det med ... :|

Om man förvarar bilder på papper blir de nog rispiga, gula och fula. Digitalt kan man dessutom framkalla olika storlekar från än de små.

Gamla CD:n och DVD:n tenderar att flagna, jag vet inte varför, kanske det är min andedräkt som förstör dem. xD

Linda
15:07 31.1.2007


Ja, och plus att jag bränt tex de viktigaste fotona på CDn. Och, som nån sa i nån digitidning: det säkraste sättet att förvara fotografier på är fortfarande papper.
Så... papperskopier har jag också av de käraste bilderna och nog också texterna.
Linda
15:05 31.1.2007


Hm... Ja har en extern hårdskiva, 80G. Den e alldeles full med... allt. Plus att jag har en liten usb-pinne, 1G, med texter som absolut inte får försvinna.

Just nu känner ja mej nog rätt så säker med bara en extern hårdskiva. För hur stor e egentligen sannolikheten att både datorns hårdskiva och den externa sku braka på samma gång? Int så stor, tror alltså jag, så om den ena kraschar har ja allti den andra kvar... :)
Linus
14:30 31.1.2007


Jag skulle lägga dem på två. För det är bara en tidsfråga innan den går sönder. Ena jag köpte var felaktig vid ankomsten, en liten påminnelse om att det kan gå tokigt.
daniel
14:20 31.1.2007


Hur säkra är externa hårskivor som inte används så ofta? har alla mina foton på en sån + annat
Sök

Skriv sökordet i rutan
Arkiv
Reklam

Annonsera här? Det passar bra! Kontakta oss!
musik >
10 senaste
>
You're forgiveness
Av Samuel Erik, Text och musik Samuel Erik, Producerad Samuel Erik och Manne Tiainen
Mick
Av Zealot Poets
Kärlekseld
Av Zealot Poets
Flumparanoia
Av Zealot Poets
The Day of Salvation
Av Pontus J Back
Without You
Av Pontus J Back
Thankful
Av Pontus J Back
Mighty God You Are (King of Kings)
Av Andreas Forsberg, producerad av Egon Veevo
Every Drop
Av Samuel Eklund, Producerad av Joakim Palmén