Edward Jenner

Vaccinmotstånd lika gammalt som vaccin

ALLMÄNT. Farao Ramses V dog 1157 f.Kr av det urgamla smittkoppsviruset. Ännu på 1900-talet talet dog minst 300 miljoner människor i sjukdomen. År 1980 förklarade WHO smittkoppor utrotade. Viruset utrotades främst tack vare att den kristna läkaren Edward Jenner under slutet av 1700-talet utvecklade det första vaccinet.

Numera finns smittkoppor bara i två laboratorier om det inte hade varit för stora vaccinsatsningar. Det första vaccinet byggde på uråldrig tradition, variolisation, men istället för att använda riktiga sjukdomen så använde Edward Jenner kokoppor från kor i sin vaccination, som lyckligvis gav skydd också mot smittkoppor. Den kunskapen byggde i sin tur på att mjölkerskor ofta hade slät och fin hud eftersom de ofta blivit immuna mot smittkoppor. Ordet vaccin kommer från latinska ordet för kokoppor, vaccinia, medan ordet för ko är vacca.

Edward Jenner dedikerade stora resurser på kampen mot smittkoppor. Men skeptikerna var många och högljudda. Edward konstaterade några dagar före sin död "Jag är inte överraskad att människor inte är tacksamma mot mig, men jag är överraskad att de inte är tacksamma till Gud för det goda han har gjort mig att vara ett instrument för att hjälpa mina medmänniskor med".

Det finns sparade karikatyrer från 1802 och 1808 om anti-vaccers för över tvåhundra år sedan, se bilderna intill.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Smittkoppor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner
https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner

En karikatyr på rädslan att kokoppsvaccinet leder till att det börjar växa ut kossor från människor, 1802
Jenner och två brittiska politiker till vänster visar iväg antivaccinations- aktivister, 1808