Efter riksdagsvalet 2007

ALLMÄNT. Regeringen består av C, Saml, Gröna och Sfp KD, SDP, Sannf. och VF går i opposition

Efter en dramatisk slutspurt på riksdagsvalet och samlingspartiets överraskningsresultat bildar nu Matti Vanhanen en Blågrön regering. Valets brakförlust gjordes av SDP som gick kraftigt tillbaka. C och Saml fick tillsammans 101 platser i riksdagen och har således majoritet.

Regeringssonderingarna utgjordes ganska långt av svar på Vanhanens 7 frågor. Utgående från svaren och samtalen blev denna regeringsbas till. I Finland går det tämligen odramatiskt till att bilda regering, snabbt och sakligt i internationella mått. Nu följer förhandlingarna om regeringsprogram. Det återstår att se vilka av de många vallöften som ryms i regeringsprogrammet.

En av Vanhanens frågor gällde ”tröskelfrågor” till regeringsprogrammen. På den frågan krävde KD en förändring i vallagen i enlighet med republikens presidents uppmaning. Det nuvarande valsystemet är odemokratiskt med tanke på att den totala understödsprocenten. För t.ex. KD betyder det att man har ett totalunderstöd på 4,9 % men bara 3,5 % av rösterna i riksdagen. Systemet gynnar de stora partierna och har därför varit svårt att få ändrat. Andra exempel på odemokrati är skillnaden mellan personliga röstetal och utfallet av representation. Exempel på dessa i detta val blev Sari Essayah (KD) med 7 734 röster och Tarja Cronberg (Grön) med 7 804 röster som inte blev invalda.



De två kandidaterna som blev presenterade på Mickelsson.net hade måttlig framgång i valet. Markus Österlund (Sfp) fick 715 röster och Niklas Andersson (KD) 364 röster. Trots att antalet röster är marginella jämfört med Sauli Niinistös 60 000 röster (röstrekord för personliga röster) kan antalet ses som gott för båda. Österlund hade en bred kampanj och den senare en så pass kort politisk karriär att utgångsläget var speciellt utmanande. I västnyland var det dessutom första gången som en svenskspråkig KD-kandidat ställde upp i riksdagsvalet sedan den nya lokalavdelningen grundades i Ekenäs.

För Kristdemokraternas del innebär detta att fortsätta den aktiva oppositionspolitik man fört de senaste fyra åren och på så sätt sporra regeringen till aktivitet och bättre resultat. Redan i nästa år är det dags för kommunalval och utgångsläget inför det valet kan anses goda.