Den här glada krabaten fick leva

Får 15-åringar se en abort-video?

ALLMÄNT. Många har redan vid 15-års ålder gjort sin sex-, tobak- och alkoholdebut. Filmer som också 15-åringar ser på är ofta fyllda med våld, blod och sex. Trots det är det idag kalabalik på Hufvudstadsbladet för att Halvar Sandell visat en abort-video på ett skriftskoleläger på Björkebo.

Bakgrunden till att 15-åringar borde grubbla på abort är att de hör till de aktivaste abort-åldrarna, åtminståne i Sverige. Så här säger Ja till Livet: "År 2005 gjorde 255 barn som ännu inte fyllt 15 år abort i Sverige. Ytterligare 689 15-åringar och 1253 16-åringar gjorde abort under året, vilket är kraftiga ökningar jämfört med 2004. Det är nu högre aborttal bland 16-åringarna än för hela åldersgruppen 15-44 år."

Skriftskolor i allmänhet är ett synnerligen lämpligt forum att fundera på livet och värderingar. Några av de relevanta frågorna är abort, sexuellt samliv och äktenskap. Om en 15-åring är mogen att diskutera kring abort borde denne väl vara mogna att se kärnan: Att ett ofött barn dras ut och avlivas.

Nu är det säkert så att ingen på det skriftskolelägret som igår slutade ens skulle gå med på abort, eller än mindre skulle de gå med på föräktenskaplig sex. Men Halvar gjorde rätt för sig, better safe than sorry.

De föräldrarna som gjorde anmälan skrev "Vi anser at det är fullständigt oacceptabelt att en skriftskolelärare tar till dylika metoder i uppenbar mening att genom starka känslor och i skrämselsyfte söka stöd för sin egen inställning."

Varför blir känslorna så starka av att se ett ofött barn avlivas? Kanske det är helt mänskligt att känna något? Varför är det inte bra att bli medveten om det här?

I vår värld är det självklart att det är studier, mera studier och jobb som gäller och då är såklart ett barn i ung ålder en katastrof och ett förstört liv. Är studier viktigare än liv och i såfall, är det någon som missat hur barn blir till?

Det finns flera orsaker till att människor gör abort, men om så många som möjligt förstår allvaret så kan dödstalen begränsas. Det finns många som gärna skulle ta hand om barn som annars hade aborterats.

Vad är det för idé om en skriftskola inte får påverka tankar och väcka känslor? Skall alla istället bli humanist-zombies som för länge sedan glömt den varma och salta livspulsen i bibeln.

Jeanette Björkqvist, som skrivit artikeln ställer en ledande fråga till biskop Björkstrand, som hakar på: Abort är en svår fråga för kyrkan. Men det är ändå inte okej för en enskild präst att prångla ut en ensidig fanatisk syn på vare sig den eller någon annan fråga.

- Nej, det är viktigt att undervisningen är balanserad och redogör för både för och nackdelar och samhällets syn, säger biskopen.

Skall inte kyrkan värna om de allra minsta i samhället, framom samhällets bästa? Vems fördel är det att mörklägga vad en abort egentligen går ut på?

Länk till Hufvudstadsbladets artikel "Kaplan tvingade unga se autentisk abortvideo":

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2008/6/19/d14673.php

Statistik på Ja till livet-sidan:

http://temp2.jatilllivet.se/viewNews.do?NewsID=0241&template=NYHETER.jsp&oneNews=true&length=10000&textID=0067