Gröna Ängar: Romabrevet, del 7

UNDERVISNING.

Titel: ROMARBREVET Kap 1, Vers 8, ”vårt hopp” (sammandrag av talat budskap)

Bibelverser: Rom. 1:8; Kol. 1:23; Ef. 1:18; 2:12; 1 Pet. 1:3; Kol. 1:27; Rom. 8:23-25; 1 Thes. 5:8; Titus. 2:13; 2 Thes. 2:16; Rom. 5:2; Kol. 1:5; 1 Joh. 3:3; 15:4,13; Heb. 3:6; 6:11,18; 7:19; 1 Pet. 1:2; Rom. 4:18; Heb. 11:1

Vers 8 handlar om att Paulus tackar Gud genom Jesus Kristus för deras tro. När vi tänker på vår tillvaro, vad tackar vi för? Det vi borde tacka Herren för först är att vi har fått tro genom Jesus Kristus. Människor är ofta tacksamma för materiellt välstånd och många förväntar sig att vi ska ha ett materiellt välstånd som kristna. Men Paulus var tacksam för någonting annat. Han var tacksam för den tro som de troende i Rom hade. Vad är vi tacksamma för? Vi har alla tro men hur är vår tro? Syns och hörs vår tro? Är vår tro proklamerad bland andra?

Vad är tro? Det finns så kallad objektiv tro och subjektiv tro. Vi tror att Jesus är Guds Son, men det kan ibland bara vara en objektiv tro. Demonerna tror ju också att Jesus är Guds Son. Tro är en övertygelse om saker och ting vi hoppas ska komma eller hända. Men vad hoppas vi på? Många människor hoppas på någonting annat än Jesus. De hoppas bara på "mänskliga" saker som t.ex. att skaffa sig en bra bil. Om det inte blir som vi har tänkt oss så börjar vår tro att vackla. Ef. 2:1-3,12 säger att utanför Gud finns det inget hopp. Många hoppas att det inte ska bli några mer krig. Men tyvärr så kommer krigen att tillta under denna tidsålder. Vi borde värdesätta vår tro i denna tidsålder. Hur ser människors hopplösa liv ut? Härskare över luftens välde verkar genom köttets lust. Människor styrs av köttet och av sina tankar. Men det finns hopp genom Jesus Kristus. Vad är hoppets kallelse? För det första är vårt hopp Jesus Kristus, och den frälsning som Jesus kommer att ge till oss när han kommer tillbaka. Det andra är att Herren kommer att upprycka oss från det jordiska, fysiska området till det himmelska, andliga området. Det tredje är att vi kommer att som belöning få regera med Kristus under tusenårsriket.

Enligt 1 Pet 1:3 är vi pånyttfödda till ett levande hopp. Enligt Kol. 1:27 är Kristus i oss, härlighetens hopp. Att Kristus bor i oss är vår härlighet! En del människor har sin kropp som sin härlighet. De tränar på gym o.s.v. En del har sitt jobb som sin härlighet.

Vad är det vi hoppas på? Människor som inte har hopp mår inte bra. För kristna är hoppet någonting som kommer att vara in i evigheten. Det står ju att tron, hoppet och kärleken består. Föräldrar hoppas t.ex. att deras barn ska födas utan defekter. Man hoppas också att de ska växa upp och att det ska gå bra för dem. Enligt Hebreerbrevet har de otroende egentligen inget hopp. Om vi ser på den här världen så kan vi se att allting faktiskt blir sämre, t.ex. miljön o.s.v. Det som de otroende hoppas på kommer en dag att ta slut. Men vi har fått en kallelse och mottagit ett hopp. Vad innebär detta hopp? Det första är att Kristus är vårt hopp. Ju mer vi vet om vem Jesus är desto större är vår uppskattning av honom. Kristus kommer att föra oss till full frälsning när han kommer tillbaka. När Jesus kommer tillbaka kommer vi regera med honom som kungar.

Det finns 18 aspekter på vad tro är, men vad är egentligen tro? För det första är tro inte en dogma eller teologi; tro är en levande person. Bara Jesus Kristus i dig som Anden kan förverkliga det som vi tror på. Vad ska vi göra om vi känner att vår tro är svag? Det som hjälper är att kontakta Herren genom att öppna vårt hjärta och låta honom fylla dig. Då är det inga problem att tro på andliga ting. Amen.

Följande Bibelverser visar på vad vårt hopp egentligen är:

1 Pet 1:3 talar om hopp som här syftar till evigt liv med oändlig välsignelse. Guds fullkomliga liv med oändlig välsignelse. Människor som inte har levt och smakat Guds liv förstår inte detta.

Kol 1:27; Vår tro borde innefatta härlighetens hopp. Det betyder ett underbart hopp. Hoppet är Kristus i oss. Han är vårt levande hopp. Han som skapat hela Universum bor i oss. Vi är rika pga. att vi har Kristus. Om vi inte lever Kristus så lever vi som fattiga kristna.

Rom 8:23-25; Vårt hopp är att vi har fått Anden som en förstlingsfrukt. Vårt hopp är att vår kropp ska förlossas. Våra kroppar är väldigt sköra. Vi behöver en annan kropp. Den nya kroppen blir aldrig sjuk, aldrig trött.

Rom 5:2; Vi har hopp om Guds härlighet. Vad är Guds härlighet? Det är när Gud blir uttryckt. Vi kommer att bli Guds uttryck. Vår längtan borde vara att människor ska se Gud i oss.

Kol 1:23; Vad är evangeliets hopp? Det är Kristus i oss. Det är som ett ankare som håller oss fast. Om vi lämnar Kristus som vårt ankare så kommer vi att lida skeppsbrott. Petrus hade en sådan upplevelse. När det var storm på havet sa Jesus, det är jag. Jesus sa till Petrus att komma och han började gå på vattnet. Men så fort han tog sin blick bort från Jesus började han sjunka.

Kol 1:5; Vi har ett hopp som är förvarat i himlen åt oss. När vi har vuxit klart som kristna blir vi det hoppet. Vi är i en process för att bli fullmogna i Kristi liv.

1 Joh. 3:3; Vi vet inte hur vi kommer att se ut när vi får vår härlighetskropp. Men vi vet att vi kommer att likna honom. Om vi vet att vi kommer att likna honom förstår vi vikten av att helgas under vår livstid.

Rom 15:13; Vår Gud är hoppets Gud. Med Gud finns det alltid hopp. Det finns till och med överflödande hopp i den helige Ande.

Rom 15:4; Skriften är full av hopp. Låt oss älska skriften.

Hebr. 3:6; Vi kan inte hålla fast vid vårt hopp i oss själva, men i honom kan vi det.

Hebr. 6:18; Om vi håller fast vid hoppet så driver vi inte omkring.

Hebr. 7:19; Det bättre hoppet är i prästerskapet som är av det oförstörbara livet. (v16)

1 Pet 1:21; Vårt liv borde vara fullt av livets hopp.

Rom 4:18; Abraham hoppades bortom allt hopp. Detta är sann tro.

Hela artikelserien "Gröna Ängar" finns publicerad på mickelsson.net. Använd sökordet "Gröna Ängar" för att hitta tidigare budskap.