D L Moody från 1890

Helöverlåtelsens hemlighet

ALLMÄNT. ”Världen har ännu inte sett vad Gud kan göra med den man, som har överlåtit sig helt åt Honom.”

Det var den ännu okände ynglingen D.L.Moody som, som vid ett besök i England, satt och lyssnade till en talare som hette Henry Varley.

D.L.Moody (som senare blev den världsberömde väckelseevangelisten) lyssnade och tänkte: ”Världen skall få se det. Jag skall bli den mannen.” Se boken av Faith Coxe Bailey: D.L.MOODY., sid.102. Utg. av Den kristna bokringen.

MEN DET ÄR INTE SÅ ENKELT ATT BLI HELÖVERLÅTEN!

Många har belutat sig för att överlåta sig helt både en och två gånger. Kanske man gått fram i möten tiotals gånger. Men det har kanske gått som för pojken som jag hörde talas om för flera år sedan. Lärarinnan sade till honom att ställa sig och stå som straff för något han hade gjort. Pojken ställde sig upp och sade sedan ungefär: Utvärtes står jag nu, men invärtes sitter jag fortfarande!

Detta är många gånger det stora problemet. Vad är det för en kraft som kan åstadkomma så att vår invärtes människa med glädje överlåter sig helt åt Gud,

SÅ ATT VI BLIR ”AV HJÄRTAT LYDIGA?” Rom.6: 17?

Att finna ett rätt svar på den frågan kan bli till oerhörd välsignelse för många!

Det finns ett ord i Rom.1: 5 som jag har tuggat mycket på den sista tiden: ”TRONS LYDNAD.”

Det är säkerligen något annat än lagisk lydnad. Att man gör det som man är befalld att göra, men protesterar invärtes hela tiden mot att man ”måste” göra så.

Enligt citat i STUDIEBIBELN översätter Barclay det så här; ”in i den underkastelse under honom som är ett resultat av tron.” NEW INTERN.; åter översätter så här: ”den lydnad som kommer av tro.” Grundtextens språk är ofta så rikt att man behöver konsultera flera översättningar för att få fram hela dess rikedom. Här talas om

EN ÖVERLÅTELSE SOM ÄR EN FRUKT AV LEVANDE TRO!

Men vad menas då med ordet tro. Det finns synonymer som kan kasta ljus över ordets betydelse; förtrösta, ha förtroende för, lita på, m.m. Enligt etymologisk ordbok kan t.ex. ordet ”lita” härledas från ”luta” (luta mot något, någon). Det är något som man litar på och vilar (lutar) emot.

Naturligtvis finns det ännu mer betydelser i ordet tro.

DET KLAGAS IBLAND ÖVER ATT FOLK ÄR SÅ UPPRORISKA OCH DE INTE VILL LYDA!

Men jag har lagt märke till att människor riktigt längtar efter att hitta någon de kunde följa, någon som kunde leda dem. Men de hittar inte någon som de kan ha förtroende för. Ja, just det!

HA FÖRTROENDE FÖR!!!

Du kan inte överlåta dig helt åt en Gud som du inte har fullt förtroende för.

Låt mig säga det så här: OM DU HAR FULLT FÖRTROENDE FÖR GUD, KAN DU INTE ANNAT ÄN AV HJÄRTAT HELT ÖVERLÅTA DIG ÅT HONOM!

MEN OM DU INTE HAR FÖRTROENDE FÖR GUD BLIR DU INTE HELÖVERLÅTEN HUR MÅNGA GÅNGER DU ÄN GÅR FRAM OCH ”ÖVERLÅTER DIG HELT”!

Här drar jag mig tillminnes något jag hörde av en ung syster för flera år sedan. Hon sa att hon inte kunde överlåta sig helt åt Gud för då skulle hon vara tvungen att fara till Afrika som missionär. Och någon hade profeterat över henne att då kommer hon att bli uppäten av ett lejon. Hennes bristande förtroende för Gud hindrade henne att överlåta sig åt Gud. (Jag betvivlar f.ö.riktigheten av en sådan profetia). Men nu blir den stora frågan;

VARIFRÅN FÅR VI EN SÅDAN TRO SOM RESULTERAR I HELÖVERLÅTELSE?

Det är ganska intressant att lägga märke till att på slutet av samma Romarbrev (1:5) vilket vi citerade här i början, finns ett par verser (16:25-26) vilka i ett nötskal ger oss svaret på den frågan. Där talar Paulus om SITT EVANGELIUM, SIN FÖRKUNNELSE OM JESUS KRISTUS, ENLIGT DEN AVSLÖJADE HEMLIGHET SOM UNDER

OÄNDLIGA TIDER HAR VARIT DOLD MEN NU HAR UPPENBARATS OCH GENOM PROFETISKA SKRIFTER PÅ DEN EVIGA GUDENS BEFALLNING GJORTS KÄND, FÖR ATT ALLA FOLK SKALL FÖRAS TILL TRONS LYDNAD.

En rätt förkunnelse och förståelse av evangelium skapar den tro vars frukt är helöverlåtelse. Det är kunskapen om vår Herre Jesus Kristus som bär frukt i ett helöverlåtet liv, 2 Petr.1: 8.

Det är tron som verkar den kärlek som är lagens uppfyllelse, Gal.5: 6, och skapar de värdefulla ”fruktgärningarna” Jak.2: 26; 2 Petr.1: 8.

Därför syns det viktigaste vara att sprida denna ”dyrbara tro” (2 Petr.1: 1) bland människor.

DET ÄR VERKLIGEN VIKTIGT ATT LÄRA KÄNNA GUD OCH JESUS KRISTUS!

”Detta är evigt liv att de känner Dig, den ende sanne Guden, och den Du har sänt, Jesus Kristus.” Joh.17: 3.

LÄR KÄNNA TRE AV GUDS VIKTIGASTE EGENSKAPER!

Hans kärlek, ”Genom att Han gav sitt liv för oss har vi lärt känna kärleken.” 1 Joh.3: 16. Rom.8: 32.

Hans kraft, ”Lyft upp era ögon mot höjden och se: Vem har skapat allt detta? Vem för härskarorna där uppe fram i räknade skaror? Genom sin stora makt och sin väldiga kraft nämner han dem alla vid namn – ingen enda uteblir.” Jes.40: 25-28. Ps.19: 1-7. Rom.1: 19-20.

Hans vishet, ”O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar.” Rom.11: 33-36. Job.11: 5-9. När det verkligen går upp för dig att Gud är just sådan, stämmer du upp ett glädjerop och springer rakt i Guds armar och säger: Jag vill vara Din och helt ledas av Dig! Du har fullt förtroende för Honom!

Läs gång på gång dessa bibelord och lär så känna den ende sanne Guden. Fatta så ett avgörande beslut att helt lita på Honom. Du ser ju att du har skäl att göra det. För till ”trons lydnad” hör även det villiga beslutet att göra så. Och detta att du kan besluta dig för att göra det, ger det moraliskt värde!

Tron kommer av predikan av Kristi ord, Rom.10: 17.

Tron kommer när Guds kraft verkar, 1 Kor.2: 4-5.

Tacka sedan dagligen Gud för att Han är sådan. Genom att ära och prisa Gud blir vår tro starkare, Rom.4: 20.

Handla och vandra sedan i tro, Joh.7: 17; 2 Kor.5: 7.

Tag emot Andens dop och låt dig gång pågång uppfyllas på nytt med den Helige Ande, ty den Helige Ande är TRONS ANDE, 2 Kor.4: 13.

Tron kan tillväxa. Det betyder att du upptäcker fler och fler områden i ditt liv som kan läggas under trons herravälde, men också att tron blir starkare så att den håller för allt större påfrestningar. I alla våra prövningar och frestelser prövas tron, Jak.1: 2-3; 1 Petr.1: 6-7). Och om den är svag kan vi ”lida nederlag i tron”. Men Gud vare lov att tron även kan bli förnyad! Pris ske Gud!

TRYGGHETEN I VÅR FADERS SÄKRA FAMN.

I Joh.1: 17 använder Jesus ett uttryck som välsignar mig så. Han säger enligt 1917 års översättning: ”den enfödde Sonen, som är i Faderns sköte”. Jag ser för mig bilden av sonen som sitter i pappas famn! Vilken trygghet! Vilken tillit!

Och nu står det i 1 Joh.4: 17;”ty sådan Han är, sådana är också vi i den här världen.” I Kristus får du samma plats! Försmå den inte. Säg tack och halleluja!

DET GER DIG KRAFT ATT AV HJÄRTAT VARA HELÖVERLÅTEN, MED JUBEL!

För mera info om D. L. Moody besök:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dwight_L._Moody