Peder spelar tennis

Bättre swing med Wii

ALLMÄNT. I december 2006 släpptes en spelkonsol med det något märkliga namnet Wii här i Finland. Det är Nintendo, samma företag som tidigare skapat rörmokaren Super Mario, som skapat maskinen.

Men, det är något som är annorlunda med denna spelkonsol jämfört med de som funnits tidigare. Man styr spelen på ett helt nytt sätt. Med en fjärrkontroll, inte helt olik en sådan man byter kanal på teven med, som känner av dina rörelser. Låter det krångligt? Inte alls!

Om man tar tennis som exempel. Det följer med ett tennisspel när man köper maskinen. Istället för att trycka på en knapp för att lobba, en annan för att smasha, och en tredje för att göra olika skruvar som man gjort i tidigare tennisspel, så behöver man bara imitera samma rörelser som man sett Jarkko Nieminen göra på riktigt. Man svingar hela kontrollen, och behöver inte hålla reda på någon knapp alls. Samma sak gör man i bowling, där man låtsas att man håller i ett bowlingklot som man kastar in i teven.

Det som är bra med Wii är att det är så enkelt att spela på den. Det är ett häftigt sällskapsspel där alla kan vara med och röra på sig. Vi har haft våra föräldrar, som knappt vågat röra en handkontroll tidigare, att spela tennis, boxning, bowling och golf med oss, och de har tyckt det varit så roligt att det varit svårt att sluta. Till och med en 75-årig gammal dam var hemma hos oss och skapade sin egen figur till spelen som hon sedan spelade med. Alla kan vara med, från barn upp till pensionärer i 2000-talets sällskapsspel.

För alla spelnostalgiker finns också en funktion som gör att man kan ladda ner gamla klassiska spel som Super Mario Bros, Tetris, Sonic the Hedgehog och liknande till den för en mindre summa pengar. Man kan även surfa på Internet, och se vad det blir för väder den kommande veckan. Dessutom finns en ingång för SD-kort, som man lagrar bilder på i digitalkameror, som gör att man kan se på sina bilder på teven. Man kan göra bildspel, göra pussel av bilderna, eller lägga till roliga munnar och glasögon på dem om man vill.

Vill man spela äventyrsspel som Zelda svingar man kontrollen som ett svärd och styr karaktären med hjälp av en kontroll som kallas nunchuck. Det finns en mängd olika sorters spel till den redan, i några spel får man dirigera orkestrar, laga mat eller peta näsan på virtuella ansikten. Wii är ett annorlunda och roligt sätt att spela på, och helt klart värt att pröva om man får chansen!

Ulrika spelar golf
Ulrika och Micki som spelar tennis mot varandra