Kurt Allén återser Karleby!

ALLMÄNT. Ja, egentligen hette det Gamlakarleby då jag bodde där för 50 år sedan. Vem som helst kan väl förstå att det är med en särskild känsla jag tar vara på tillfället att besöka vännerna och staden där man upplevat så mycket.

Betaniaförsamlingen i Gamlakarleby var ju den första församling jag tjänade som predikant och föreståndare. Det var en sexårsperiod, 1952 till 1958.

Den tiden var något av den ljusaste och lyckligaste i mitt liv. Där bildade Margareta och jag familj och vi fick våra tre första barn, Samuel, Solveig och Daniel.

Det var en livlig verksamhet då, i ”förnyelseväckelsens” kölvatten. Vi fick hälsa en hel del vänner välkomna till församlingen. Bl.a. stadens mest kända bildhuggare Karl Nylund och hans fru Katri (hon lever ännu).

Ovannämda Karl fick ju även vinna violinvirtuosen Heimo Haitto för Gud. Jag minns när vi hade hyrt stadshuset för ett möte där Heimo Haitto var med och spelade och vittnade, så kom det så mycket folk att när vi kom dit en stund före mötet så motade oss vaktmästarna bort och ville inte släppa in oss. De sa att lokalen var fullsatt. Ingen fler fick komma in. Men vi fick ju nog komma in, vi hörde ju till arrangörerna.

En del av den tiden var Niilo Yli-Vainio predikant i den finska pingstförsamlingen, och vi hade många härliga möten tillsammans.

Endel av dessa var dopförrättningar, vi hade ju ingen dopgrav i Betania.

Jag minns en sådan gemensam dopförrättning när det blev så många dopkandidater att dopdräkterna inte räckte till. Det var en finsk evangelist som då verkade i Reisjärvi, som hade fått be med en hel del folk där, bl.a. flera långa starka män.

Han hade skickat dem dit för att bli döpta. Men dopdräkterna tog slut så de sista döptes offentligt i sina underkläder. Då var jag nog tacksam att ingen juornalist var där och tog fotografier. Men härligt döpta blev de.

Jag är tacksam till Gud för att jag fortfarande har så mycket krafter kvar så att jag kan vara ute och predika en del.

Jag kommer att vara i Karleby från Onsd.2/5 till Sönd.6/5 och Rolf Lindqvist på Packhusg.14 har lovat ge mig tak över huvudet.

En stor del av de som var med för 50 år redan har fått flytta hem till Herren. Mycket har förändrat den religiösa geografin i Karleby. Men Gud är densamme och vi människor är i lika stort behov av Guds nåd och hjälp.

Vår käre Broder Federico Sandgren och hans familj har startat en svensk verksamhet i staden, och det värmer mitt hjärta att någon tänker på den svenska befolkningen i Karleby. Kära net-vänner, bed för Karleby och mitt besök där. Att Herren får utgjuta en mäktig väckelsens ande äver nejden. En trons och kärlekens ande och ödmjukhetens ande, så att vi kan inbärga skörden förrän det är för sent.

Jag kommer att vara med på bönesamlingen i NY START Onsd.kl.19, predika och sjunga i finska Betel Torsd.kl.19 samt predikaoch sjunga på svenska i NY START, på Långbrogatan 10 A Sönd.kl.11.

Så får jag önska Er alla i Karleby och på andra platser Guds rika välsignelse. Kom med om Du kan! Broderligen, Kurt.