Glad berättardag i kulturhuvudstaden

HÄNDELSER. Om du känner en persons historia så kan du inte hata. Så inleder Märta Uggla Berättardagen i Åbo. Dagen ordnas av ett glatt gäng entusiaster som en del av den större kultursatsningen "Vem skapar din berättelse?"

Vi får höra en saga om två härar som går ut i krig mot varandra. Efter en lång kamp kvarstår bara en krigare på vardera sidan. De tar en paus i stridandet för att berätta varifrån de kommer, om fru och barn. Efter att de lärt känna varandra besluter de att avbryta striden och återvända hem.

Berättelser är läkande och förenande, säger Märta Uggla som är aktiv inom ALBA, Alliansen för Läkande Berättande i Norden. Att berätta sin egen historia,  har visat sig kunna förena folkgrupper och människor i konflikthärdar som Palestina och Balkan. Samtidigt är det muntliga berättandet en försvinnande konst, som vi behöver återerövra. Vi mår helt enkelt bra av att berätta! Det muntliga berättandet ökar märkbart vår kreativitet, vår förmåga att skapa inre bilder samt förstå oss själva.

En tanke med Berättardagen är att lära förstå vårt eget livs berättelse, och att det finns en större berättelse som vi kan anknyta till, säger Leon Jansson, en av arrangörerna. I höst ordnas kulturveckan "Vem skapar din berättelse?", med inslag av poesi, musik, film osv. Projektet är ett öppet ekumeniskt kultursamarbete, och alla som har en idé får bidra säger Jansson.

Kolla in trailern för kulturveckan, samt hemsidan:

http://www.berattelse2011.fi/

Karolina berättar
historien fortsätter
Diskussioer
Märta
Ville och Frank
studentmissionen bjöd på kaffet
kaffesnack
cupcakes
engagerad berättelse
Niklas och Pernilla
Emma och Ville
Eftersnack
Metksu