Gospel goes Ritz in concert

ALLMÄNT. Den 6.11 kring halv nio tiden började människor strömma in till kulturskafferiet ”Ritz” i Vasa. Det var dags för Gospel goes Ritz.

Från första stund så var stämningen på topp. Konferancieren Jacke Jacobsson höll välkomstsnack och sedan kom sångarna Heidi Storbacka, Nicolina Koskinen, Marina Sigfrids, Anna-Stina Strand, Sofia Ahlskog, Robert Granholm, Jakob West och Filip Koskinen in på scenen alla klädda svartvitt och tillsammans med bandet Tomas Koskinen, Mikael Svarvar, Stefan Jansson, Nisse Nybäck, Peter Enroth och Pontus Häggblom drog de igång med en rivig gospel (”Come together” t&m Filip Koskinen) Det svängde så man knappt kunde sitta stilla, och det behövde man inte heller. Sångarna uppmanade från första stund publiken att känna sig fria att sjunga med, dansa eller uttrycka sig på något annat sätt.

Låtar som följde var ”Melodies from Heaven”, ”Say so” och ”He is reliable”.

Alla gjordes de med hög sångkvalitét och med mycket känsla. Efter att Mikael Svarvar stigit fram från pianot och sjungit ”If not for your grace” tillsammans med sångarna undrar jag om någon satt oberörd. Det var en påtaglig Gudsnärvaro över hela salen. Jag upplevde det personligen som en rannsakande närvaro, där Gud kallade mig närmare hans hjärta.

Ett mycket intressant inslag i konserten var gruppens accapella version av Stevie Wonders ”Have a talk with God”. Det var spännande att lyssna på. Efter den följde en instrumentallåt ”Funky chicken”, som bestod till stor del av att bandet improviserade, ett kul inslag i konserten.

Före vissa låtar delade någon av sångarna något personligt med publiken. Det gjorde mycket för konserten, det blev tydligt att det här inte handlar om några sånger man sjunger, utan om ett liv man lever.

”Joyful, joyful”,”For every mountain” och ”Lean on me” avslutade konserten, men som extra nummer efter en rejäl inklappning avslutades alltihopa med Kirk Franklins ”Looking for you”. Publiken var på fötter, och de klappade och dansade med.

Den här konserten kändes inte som en konsert bland massa andra. Den gav någonting mer. Som Nicolina förklarade i artikeln som gjordes före konserten här på mickelsson.

- Vi hoppas att människorna som kommer skall få något mera än en vanlig musikupplevelse, nämligen en beröring av Gud.

Fyra av låtarna finns utsatta på youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=h5Ci-1XCivU