Bild på en grön äng

Gröna Ängar: Romabrevet, del 5

UNDERVISNING. Talare: Sungun Young /Datum: 2002-12-11 Titel: ROMARBREVET Kap 1, Vers 5-6 (sammandrag av talat budskap) Bibelverser: Rom. 1:5-6; Joh. 1:14, 16-17; 16:8-9; Ap. 9:15; Rom 15:15; I Kor. 1:2; 15:9-10; 2 Kor. 1:2; Ef. 1:1; Kol. 1:19; 2:9

Nåden är tillgänglig genom Jesus Kristus. Nåd är inte enbart Guds favör utan nåd är Kristus själv som genomgått inkarnation, mänskligt liv, korsfästelse, uppståndelse och himmelsfärd med allt vad han är, vad han blivit och allt han kan, för att frälsa oss till det yttersta enligt Guds eviga plan. Gud i Kristus som liv och livsförsörjning gav apostlarna liv och försörjning för sin apostlaskap/tjänst. För att leva Kristus behöver vi ständigt ta emot nådens tillströmning genom Anden. Utan nådens försörjning är det omöjligt för oss att leva och uttrycka Kristus och föra otroende till trons lydnad. Nåd är gudomlig kraft för oss så att Gud kan utverka sin frälsningsplan.

Nu kommer vi till ”trons lydnad” bland hedningarna. Vad är tro? Tro har både en objektiv och en subjektiv sida. På den objektiva sidan är Kristi person och verk ett faktum och på den subjektiva sidan är Kristus själv vår förmåga att tro på allt vad han är och har fullbordat. Det innebär dels att han är gudomlig och också att han är mänsklig. Om vi förnekar Jesu gudomlighet så tror vi inte att Jesus är Gud. Om vi inte tror på Jesu mänsklighet så tror vi inte på återlösningen. Vad har Jesus fullbordat i sin mänskliga levnad? Han var den förste människan som fullkomligt levde och uttryckte Faderns liv och person. Varför är Jesu Kristi korsfästelse avgörande för frälsningsverket? Därför att han har löst oss från synden och syndens makt. Han har löst oss från den gamla skapelsen och från allting annat negativt. Efter sin korsfästelse uppstod han från döden. Genom uppståndelsen blev han Herrarnas Herre och all makt blev given honom. Hade inte Gud all makt redan? Jo, men inte som människa. Nu sitter han nu på tronen i himmelen även som människa. Vi sitter också på tronen med honom! Vem blev korsfäst? Inte bara Jesus själv utan vi blev också korsfästa med honom! I hans död tog han på sig allt negativt som överhuvudtaget går att nämna. Alla smärtor, besvikelser och ondska m.m. Hur kunde han bära allt detta? På grund av att han var helt utan fel. Han är Guds rena Lamm! Vad betyder uppståndelsen? Alla människor måste dö på grund av alla dessa negativa saker. Men Herren har löst detta genom att han dog i vårt ställe. Och vid uppståndelsen uppstod också vi med honom. Vi är till och med satta med Kristus i det himmelska. (Nobelfesten är bara en skugga jämfört med bröllopsfesten som Herren kommer att ha med sina utvalda). Hur sitter vi på tronen? Vi sitter i honom genom vår ande där Kristi Ande är! Om Jesus inte skulle ha dött och uppstått skulle vi inte bli av med vår synd. Alltså ingår det i trons lydnad att vi inte bara vänder oss bort från hedniska religioner vilka är demoniska utan även bort från världens filosofi och kultur. Allt som finns i världen är köttets begär, ögonens begär och högmod över livets goda.

Nästa vers säger att vi är kallade. Å ena sida är det vi som tror på Gud och åkallar honom men från Guds sida är det han som har valt oss och kallat oss – vilket mysterium! En del människor verkar vara otroligt fina i sig själva, men varför är inte dessa kallade? Det kan väl inte bero på att Gud inte vill att de ska vara kallade? Vi tänker ibland att Herren har gjort ett misstag när han kallar någon som vi inte tycker är så fin och därmed inte förtjänar hans kallelse. Herrens kallelse är inte beroende av våra goda gärningar och förtjänster utan den beror på hans barmhärtighet. Guds barmhärtighet sträcker sig längre än nåden. För att ta emot nåd måste vi vara i ett rätt tillstånd men barmhärtigheten kan även nå oss om vi är i ett ömkligt tillstånd och situation. Genom Ordets förkunnelse, bön och Anden kallar Gud idag hela mänskligheten. Hela mänskligheten går sin egen väg och efter ”sin egen kallelse” men genom Herrens nåd och barmhärtighet kallar han oss till trons lydnad, till sig själv och detta inte bara doktrinellt och kunskapsmässigt. Men vi forstätter ofta att gå vår egen väg efter det att vi har blivit kallade...



Hela artikelserien "Gröna Ängar" finns publicerad på mickelsson.net. Använd sökordet "Gröna Ängar" för att hitta tidigare budskap.