Kung David hade inte dugt som pastor

UNDERVISNING. Kung Davida hade inte dugt som pastor ens i den minsta frikyrkoförsamling! Han hade ju flera hustrur (1 Sam.25: 43), något som inte passar i dagens församling enligt NT. Men han framställes ändå i Bibeln som en stor gudsman. Hur skall vi förstå det?

MÅNGA BLIR HELT FÖRBRYLLADE OCH FÖRVIRRADE INFÖR DENNA OCH LIKNANDE FRÅGOR!

Jag tror att det finns ett stort behov av ett grundligt studium av Bibeln beträffande skillnaden mellan det gamla och det nya förbundet, också ur den här synvinkeln.

Någon av de gamla bibellärarna har sagt ungefär så här:

”DET NYA LIGGER I DET GAMLA FÖRVARAT, MEN DET GAMLA BLIR I DET NYA FÖRKLARAT.”

1. DET GAMLA FÖRBUNDET ÄR EN SKUGGA AV DET NYA!

Hebr.10: 1:”Lagen innehåller endast en skugga av det goda som kommer och inte tingen i deras verkliga gestalt.” (Se även Kol.2: 17)

Vi får akta oss för att låta det gamla förbundets skuggor fördunkla det nya förbundets klarhet!

2. JESUS SKÄRPER HELIGHETSKRAVET I SIN STORA ”BERGSPREDIKAN”.

I Matt.5: 20-22 säger Jesus:”Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.

Ni har hört att det är sagt till fäderna: Du skall inte mörda. Den som mördar är skyldig inför domstolen. Jag säger er: Den som är vred på sin broder är skyldig inför domstolen, och den som säger till sin broder: Ditt dumhuvud, är skyldig inför Stora rådet, och den som säger: Din dåre, är skyldig och döms till det brinnande Gehenna.” (Detta helighetskrav förutsätter att man blivit en ny skapelse i Kristus Jesus. Utan det är det helt omöjligt. 2 Kor.5: 17).

3. DET GAMLA FÖRBUNDET VAR ”BRISTFÄLLIGT”.

Hebr.8: 7:”Ty om det första förbundet hade varit utan brist skulle det inte behövas plats för ett andra.” Se även v.13.

4. GUD HADE HAFT ÖVERSEENDE MED EN HEL DEL P.G.A. MÄNNISKORNAS OKUNNIGHET!

Apg.17: 30:”Gud har länge haft överseende med okunnighetens tider, men nu befaller han människorna att de alla och överallt skall omvända sig.”

Rom.3: 26: ”Tiden för Guds tålamod.”

Men nu var ”tiden för en bättre ordning” kommen. Hebr.9: 10.

5. GUD TILLSTADDE VISSA SAKER FÖR MÄNNISKOHJÄRTATS HÅRDHETS SKULL!

Matt.19: 7-8:”Då sade de till honom: ´Hur kunde då Moses bjuda att man skulle ge hustrun skiljebrev och så skilja sig från henne? Han svarade dem: För era hjärtans hårdhets skull tillät Moses er att skiljas från era hustrur, men från begynnelsen har det inte varit så.” (Bibel 1917)

6. NOA VAR EN RÄTTFÄRDIG MAN ”BLAND SITT SLÄKTE!”

1 Mos.6: 9; 7: 1. ”Sitt släkte” kan även översättas ”sin generation”. Det betyder mer än bara det att han levde tillsammans med folket av den generationen. Det betyder att han var en rättfärdig man enligt de rättsbegrepp och det ljus den generationen hade.

Abraham fick barn med sin tjänstekvinna. Det var t.o.m. hans fru som föreslog det. Men Abraham var en rättfärdig man enlig de rättbegrepp hans generation hade.

Vi är ansvariga i förhållande till det ljus vi har. Se t.ex. Jak.4: 17:”Den som vet att göra det goda men inte gör det, han syndar.”

Luk.12: 47-48:”Den tjänare som vet sin herres vilja men ingenting ställer i ordning och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp. Men den som inte känner till den och gör något som förtjänar spöstraff, han skall piskas med få rapp.

7. TING SOM VARIT FÖRDOLDA UNDER LAGENS TID, HAR NU AVSLÖJATS!

Kol.1: 26:”Den hemlighet som genom tider och släktled varit dold men nu uppenbarats för hans heliga.”

Ef.3: ”I tidigare släktled har den inte avslöjats för människor som den nu genom Anden har uppenbarats för hans heliga apostlar och profeter.”

MÅ VI IVRIGT FORSKA I OCH RANNSAKA SKRIFTEN SÅ ATT INSIKTEN KAN VÄXA TILL! Dan.12: 4.