Vad är det som predikas i församlingarna?

KOLUMN.

Sedan jag kom till tro för snart 12 år sedan har det brunnit en eld i mitt hjärta för att vittna för människor om Jesus så att människor skall komma till tro och bli frälsta. Under min första tid som kristen svalde jag allt med hull och hår så att säga (en del kommer säkert ihåg väckelsen i Lakeland). Jag säger fortfarande att Gud var där men jag säger samtidigt att allt som förkunnades inte var Guds ord och allt var inte rent. Dock kom många till tro och det fanns alltid likasinnade nära.

Nu är då den stora frågan jag gått och grubblat på länge? Vad är det som predikas i församlingarna idag?

Säkert är det helt bra predikningar som bygger upp de färdigt frälsta. Frågan är dock hur de går hem hos en icke frälst eller en som är nyfrälst? Jag upplever att de flesta församlingar predikar för att bygga upp och predikan blir mer undervisning än ett evangelium. De som inte ännu tror eller de som är nyfrälsta går vilse redan här bara för att de inte ännu har den kunskapen i Guds ord så att de kunde förstå budskapet. Detta något jag kommit underfund med efter många års förundran och förtvivlan.

Sedan ställer även de så kallade "väktarna" till med problem för de nya. Även ledarskapet i många församlingar ställer för höga krav på de nyfrälsta att det blir tungt att vara frälst. Jag tror inte detta är Guds vilja utan snarare en av den ondes planer för att få de nya att lämna församling och tro så fort som möjligt. Vi kristna borde förstå mera och inse att då dessa nyfrälsta eller icke frälsta är på kroken eller på gång så får djävulen direkt något att göra i deras liv. Tidigare har de inte utgjort någon fara men nu då de är på väg för att få möta Jesus, ja då börjar kampen. Därför borde vi ha överseende med de som är nya i tron eller inte ännu troende. Vi kan inte hålla på käbla om saker i deras liv som om det skulle brinna i knutarna och att förvandlingen skulle ske direkt. Förvandlingen och helgelsen är en process som pågår livet ut och sanningen är den att ingen av oss är fullkomlig.

Sedan så tror jag inte heller att Jesus vill att vi kristna skall vara fisförnäma översittare. Vi är dock alla i samma båt när det kommer till kritan. Gud älskar oss alla lika mycket. Vi behöver faktiskt inte bli en del av något mönster eller försöka låta som den eller den. Gud har skapat oss alla till original och Han vill att vi skall bli de Han har skapat oss till att bli. Vi skall sträva till att bli mer lika Jesus för var dag och arbeta på vår frälsning. Ja, arbeta på vår frälsning i stället för att arbeta på andras frälsning. Jag tror personligen att Den Helige Ande nog klarar av sin uppgift att peka på synden i var och ens liv. Det behövs inga kristna clowner till detta.

Tyvärr har jag fått konstatera att jag inte vågar evangelisera i Österbotten för jag känner inte till någon församling dit jag skulle våga ta med mig en icke frälst eller nyfrälst. Jag har så många gånger redan sett hur de av en eller annan anledning blivit sårade och påhoppade. Det är ingen ursäkt att i efterskott säga: - Kanske han/hon inte var frälst? Sådana uttalanden är barnsliga då vår uppgift är att finnas till för varandra.

Det som nu efterlyses är ställen. Det behöver inte vara församlingar enligt den församlingskultur vi är vana med. Ställen där man träffas, ber och undervisar evangelium och fokuserar på relationen till Jesus. Ett ställe dit vem som helst kan komma utan att bli utstirrad eller påhoppad av varken ledarskap eller väktare.