Thomas på sitt favoritställe med telefonen i handen

Thomas håller racerbåt-kunskapen vid liv i Sibbo

ALLMÄNT. Thomas får uppskattningsvis ett tiotal samtal varje dag när någon vill ha hjälp i båtrelaterade frågor. Frågorna berör allt från att få hjälp med att trimma utombordsmotorn till nödsamtal om hur man alls får igång motorn.

Att fixa på båtar kräver ett enormt tålamod, tid, kunskap, stålar och kreativitet. De flesta kommer till korta på minst en av punkterna. Thomas har en förkärlek till att paketera in kolfiber och hästkrafter i dussintillverkares anspråkslösa skal och plantera myror i frontloben på intet ont anande mopedgrabbar och andra motorentusiaster.

Han hjälper gärna till och delar med sig av sin kunskap. Men det finns en sak Thomas inte har överseende med: Om man inte själv testar sin utrustning före en tävling, eftersom det finns så mycket som kan gå fel.

- En gång i ett VM gick inte båten i plan och föraren ringde och var arg över att båten inte gick. Det visade sig att tävlingen var i en bergssjö högt ovanför havet med tunn luft och skruvarna var anpassade till Imatras förhållanden, skrattade Thomas.

Thomas har också praktiska råd till vanliga båtägare: Kör säsongens sista tank med specialgjort bränsle för små maskiner (Pienkonebensiini). Fyll växelhuset och styrsystem med smörja. Lyssna på ljuden och hur spakar och andra rörliga delar känns och låter. Behöver man köpa båtgrejor billigt men utan garanti är det Tori.fi som gäller och då lönar det sig att avvakta under en längre period.