Vem är jag?!!

OLD ARTICLES. Vem är jag?!! Så har de flesta ställt frågan om sig själva många gånger sedan tidernas begynnelse. Konstens, filosofins och litteraturens värld har sysslat med denna fråga i tusentals år, likaså psykologin, olika religioner och även politiska ideologier har gett sina förslag på svar.

Och den gemensamma nämnaren eller slutsumman för allt dessa olika kulturella och mänskliga strävanden har att ge till svar är idel tomhet och fortsatt brist på ett svar som håller, ett svar som mättar och ger liv. Alltid har man kommit till korta och inte lyckats uppfylla det mänskliga behovet av svar på frågan ”Vem är jag?”

Men Gud har gett oss svaret vi söker, och det svaret finns hos Jesus Kristus, Guds Son. Det är nämligen så att när man väl tagit emot Jesus Kristus som sin Herre och Frälsare så säger Bibeln att man är en ”Ny Skapelse i Jesus Kristus”, att det ”gamla är förbi och något nytt har kommit”

(2 Kor.5:17). Detta innebär när vi talar om frågan ”Vem är jag?” att den frälsta människan har lämnat vid Korset allt det gamla som var dåligt och ont, och att man istället har fått del av allt det bra och goda som Jesus har. Din identitet och självkänsla baseras sålunda på din tillhörighet till Herren Jesus, din Gud. Din identitet och självkänsla baseras sålunda inte längre på din eventuella yttre framgång i livet, i pengar, i yrkestitlar, i karriär, i utbildning, i personliga begåvningar och förmågor, i materiella saker, i släkttillhörighet, i utseende o s v; vilket ju är väldigt skönt då de flesta av dessa saker är föränderliga och förgängliga i högsta grad, och dessutom är de yttre saker som egentligen inte har något med att göra ”Vem du är”. Men du kan istället som frälst människa identifiera dig som: ett ”Guds barn”, som ”Älskad och Accepterad av Gud, för den som du är som person”, som ”Friköpt, Försonad och Rättfärdiggjord av Tro på Jesus genom Guds Nåd (d v s du är förlåten all synd och har det rätt ställt med Gud)”, som ”Medborgare i ett evigt Himmelrike”, som ”Jesu Lärjunge” m m.

I världen som ofrälst människa så söker du förståelse över allt det du bär på insidan, du vill känna igen alla nedbrytande, destruktiva och onda personlighets- och karaktärsdrag för att få acceptans för det, naturligtvis jämte eventuella goda och positiva sidor och egenskaper. Det är därför det är hos världens människor så populärt med författare, filosofer och poeter som gräver i människans syndanatur, i djupet av den soptunnan, och så lyfter triumferande fram nya eller gamla vidrigheter sägandes ”Se, såhär är vi, acceptera och tyck om dig själv!”. De får t o m nobelpris och allt möjligt, de kallas intellektuella och kulturella. Men de uppnår ett intet ty människan upplever innerst inne att de är ämnade för något mycket bättre, men att de är som Bibeln säger ”fångade i djävulens snara”(2 Tim.2:26), d v s människan är fångad i syndanaturen. Bibeln talar om Frälsningen i ordalag som att bli ”Friköpt” och ”Räddad”, ordet frälst betyder egentligen just räddad. Ordagrant står det såhär:

”Ni vet ju att det inte var med förgängliga ting, med silver eller guld, som ni blev friköpta från det meningslösa liv ni ärvt från era fäder, utan med Kristi dyrbara blod”, 1 Petr.1:18-19. Och ”Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike”, Kol.1:13.

Som frälsta människor kallar Guds Ord oss för ”födda på nytt”, och det är så det är, man blir andligen född på nytt till en ny skapelse, vilket innebär att du som människa och person blommar ut till att bli och vara den som Gud från begynnelsen ämnade dig till att vara. Din själs personlighetsdrag och egenskaper som legat förtryckta och outvecklade i djävulens fälla kan nu i frihet växa till och få utrymme, ditt verkliga jag kan nu komma fram och träda i funktion. Denna utveckling sker tillsammans med Guds Ande, den Helige Ande som tagit boning i den troendes innersta: ”Men den som är förenad med Herren är en ande med honom…Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud”, 1 Kor.6:17, 19. Och ”Men när Guds, vår Frälsares, godhet och kärlek till människorna uppenbarades, frälste han oss, inte för rättfärdiga gärningar som vi hade gjort, utan på grund av sin barmhärtighet, genom ett bad till ny födelse och förnyelse i den helige Ande som han rikligt utgöt över oss genom Jesus Kristus, vår Frälsare”, Tit.3:5. Och ”Ty dem som han i förväg har känt som sina har han också förutbestämt till att formas efter hans Sons bild”, Rom.8:29. Det är alltså genom vår andliga Gudsgemenskap som Gud formar och förnyar oss, häri finns alltså heller ingen egen förmåga eller prestation i annat än att vi överlåter oss till att i lydnad och tro följa Herren och låta Honom göra sitt verk i oss, genom den Helige Ande.

Gud skapade människan till sin avbild säger Bibeln, d v s människan är ämnad att inneha alla de goda och rättfärdiga egenskaper som Gud har. Genom Frälsningsverket förs människan tillbaka till Gud, då Gud kan återuppbygga sina karaktärsdrag i den frälsta människan. Vår helgelse, som pågår livet ut, innebär att vi lever i omvändelse om vi råkar synda, då Jesu blod och Guds Ande renar oss konstant från all orättfärdighet, och helgelsen innebär att vi står emot Satans frestelser och låter oss istället uppfyllas av Gudsgemenskapen, av den Helige Ande (t ex Ef.5:18). Helige Ande som ger oss sant överflödande liv, ja, Guds Ord säger att ”Guds Rike är glädje och frid i den Helige Ande”(Rom.14:17) och att Andens frukter är ”kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning”(Gal.5:22-23). Andens frukter som är olika sidor av Guds karaktär.

Vidare: det är viktigt för dig att förstå att Gud har skapat dig och varenda en av oss till en unik och underbar person, ingen är den andre exakt lika utan alla är ”Skapelsens krona”, d v s människan är det bästa som Gud skapat. Såhär säger PS.139:13-15:”Du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Ja, underbara är dina verk, min själ vet det så väl. Benen i min kropp var inte osynliga för dig, när jag formades i det fördolda, när jag bildades i jordens djup”. Du syndar om du ser ner på och föraktar dig själv, ty då föraktar du det bästa Gud skapat. Om du är ofrälst så har du inte ännu tagit emot återlösningen eller upprättelsen till en ny skapelse i Kristus och du har följaktligen inte kunnat blomma ut och bli det Guds Ord säger om dig, du är alltjämnt fångad i djävulens snara. Men som frälst och pånyttfödd troende så är det fullbordat för dig i och med Jesu Frälsningsverk, då kan du räta på dig och se på dig själv såsom Gud ser på dig.

Varenda en av människors barn har en enormt rik och livskraftig själ med underbara personlighetsdrag och egenskaper, alltså i sin återlösta och befriade tillstånd. Vad var och en behöver göra är att låta Gud göra sitt verk genom sin Ande, att låta sig förnyas genom Guds Ordet som man fyller sina tankar och sitt sinne med, att låta helgelsen ha sin gång genom omvändelse och ständig överlåtelse till Herrens vilja, att låta sig uppfyllas av den Helige Ande och så utveckla sin kärleksrelation och gemenskap med levande Gud. Och i takt med allt detta så ”blommar vi ut” i frihet med allt större andlig och själslig rikedom i vår personliga utveckling.

Faktum är att själva frågan ”Vem är jag?” tappar betydelse mer och mer, ty allteftersom man formas till att vara det som Gud ämnat så upplevs frågan vara felformulerad. Den verkligt intressanta frågan blir istället ”Vem är Gud?”, och så tillbringar man en evighet i att upptäcka alla underbara sidor, egenskaper och personlighetsdrag hos vår Gud. Människan är egentligen skapad för detta syfte, att tillbe och älska Gud, d v s fokus är inte på en själv. Det var en som grundade det här med att fokusera på sig själv, och det är ursprunget till all själviskhet,

d v s Lucifer, Satan. Han ville ju få uppmärksamheten till sig själv och ville i högmod bli lik Gud. Och när vi läser Guds Ord så ser vi att livet i Guds rike inte går ut på att ständigt ”få”, utan att istället ständigt ”ge”, och när vi ger så är fokus på den man ger till, man är utgivande till Gud och människor, det är så sann kärlek fungerar.

Slutligen, du som vill ha en hållbar, livskraftig och bestående identitet och självkänsla kan ta till dig det Guds Ord säger om dig. Och det Guds Ord säger om dig som tagit emot Frälsningen hos Jesus Kristus är att: du är för evigt accepterad och älskad av Gud, du har det rätt ställt med Gud och är alltså Rättfärdiggjord, du är ett Guds barn och medborgare i det eviga Himmelriket, du är en underbar och unik Guds skapelseverk, det bästa Gud skapat, du är förlåten, försonad och fri från all synd, och då är du fri från all fördömelse och förkastelse, Guds rike är etablerad i dig, ja, Gud själv har tagit boning i dig genom den Helige Ande, din gamla syndamänniska är död och begraven och du är istället fullkomnad i Kristus som en ny skapelse i Honom, du är en Jesu Lärjunge och en Herrens tjänare m m.

Här följer valda Skriftställen som du kan läsa och tala ut över dig själv, ja, låt dessa ord bli till daglig bekännelse, den goda bekännelsen, och du skall se att Guds Ord som har en förvandlande kraft gör att du faktiskt också upplever verkligheten i det du bekänner. ”Ske dig som du tror” säger Jesus. Tro kommer av predikan (ditt bekännande är en sorts predikan) och predikan är i kraft av Kristi Ord (Rom.10:17); d v s när du bekänner över dig det som Guds Ord säger om dig så får du tro till att du är det Guds Ord säger, och vi vet ju att genom tron får vi del av alla Guds välsignelser, alltifrån frälsning, helande, beskydd, försörjning och nu även alltså vår identitet i Kristus. Så vad är identiteten i Kristus, Vem är jag? Svar:

(Här följer både det exakta Bibliska ordvalet och ett ordval mer i bekännelseform)

* Jag är en ny skapelse i Kristus:

”Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit”, 2 Kor.5:17

* Jag är ett Guds barn:

”Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn”, Rom.8:16

”Se, vilken kärlek Fadern har skänkt oss: att vi får kallas Guds barn, och det är vi också”, 1 Joh.3:1

”I sin kärlek har han genom Jesus Kristus förutbestämt att vi skulle tas upp som hans barn, enligt sin vilja och sitt beslut”, Ef.1:5

* Jag är Guds älskade och underbara skapelse:

”Du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i moderlivet”, Ps.139:13-14

”HERREN, din Gud, bor i dig, en hjälte som frälsar. Han gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel.”, Sef.3:17

”Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem”, Ef.2:10

”Ty Fadern själv älskar er, eftersom ni har älskat mig och tror att jag har utgått från Gud”, Joh.16:27

”Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom”, 1 Joh.4:9

* Jag har del av Jesu Uppståndelse och jag sitter med Kristus i det Himmelska:

”Ja, han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus”, Ef.2:6

* Jag är befriad från syndens och Satans makt:

”Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike”, Kol.1:13

” Ty livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri från syndens och dödens lag”, Rom.8:2

”Vi är alltså genom dopet till döden begravda med Honom, för att också vi skall leva det nya livet…Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden…Men Gud vare tack! Ni var syndens slavar men har nu av hjärtat blivit lydiga mot den lära som ni blivit överlämnade åt. Nu är ni slavar under rättfärdigheten, sedan ni har befriats från synden”, Rom.6:4, 6, 17-18

* Gud har tagit sin boning i mig, jag är den Helige Andes tempel, och jag lever inte efter

köttet utan efter Anden:

”Men den som är förenad med Herren är en ande med honom…Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva?”, 1 Kor.6:17, 19

”Ni däremot lever inte efter köttet utan efter Anden, eftersom Guds Ande bor i er”, Rom.8:9

* Jag är helgad genom Guds Ord, Helige Ande och Jesu blod, jag är fullkomnad i

Kristus:

”Ni är redan nu rena i kraft av det Ord som jag har talat till er”, Joh.15:3

”Därför har också Jesus lidit utanför stadsporten, för att han genom sitt eget blod skulle helga folket”, Hebr.13:12

”Så att hedningarna blir det offer som Gud tar emot, helgat genom den Helige Ande”, Rom.15:16

”Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande”, 1 Kor.6:11

”Ty i Honom bor gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt, och i Honom är ni uppfyllda, han som är huvudet över alla makter och väldigheter”, Kol.2:9

* Jag är förlåten och fri från synd, fördömelse och förkastelse:

”I Honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder på grund av den rika nåd”, Ef.1:7

”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus”, Rom.8:1

”I Honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder”, Kol.1:14

”Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser”, Kol.2:13

* Jesu blod renar mig från all synd och orättfärdighet:

”Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd”, 1 Joh.1:7

”Därför har också Jesus lidit utanför stadsporten, för att han genom sitt eget blod skulle helga folket”, Hebr.13:12

” Hur mycket mer skall då inte Kristi blod rena våra samveten från döda gärningar, så att vi tjänar den levande Guden. Ty Kristus har genom den evige Ande framburit sig själv som ett felfritt offer åt Gud”, Hebr.9:14

* Jag är Rättfärdiggjord och har det rätt ställt med Gud:

”När vi nu står som rättfärdiga genom hans blod, hur mycket säkrare skall vi då inte genom honom bli frälsta från vredesdomen”, Rom.5:9

”Och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem”, Rom.3:24

”I den tid som nu är ville han visa sin rättfärdighet: att han själv är rättfärdig, när han förklarar den rättfärdig som tror på Jesus”, Rom.3:26

i Kristus: Peter Kujala

(www,jesusmissionen.com)