Veronica sjunger

Outreach på järnvägstorget

OLD ARTICLES. Så där en gång i månaden, en fredag eller lördag, efter att ha bett och sjungit till Herren, beger sitt ett gäng unga vuxna ut till järnvägstorget. Gemensamt för dessa tjejer och killar är en nöd för samhällets utstötta och ensamma. Med lite kaffe, varm saft och smörgås försöker de sprida lite värme och kärlek.

Jag vill dela med mig lite av

de erfarenheter jag fått av att vara ute på sta´n på detta uppdrag. Responsen har så gott som varit positiv bland alkoholister, narkomaner, ungdomar och vakter. Vi har fått höra många ledsamma livsberättelser. Vi har fått möta bitterhet, sorg och tårar men också kämparglöd och tro på en god och älskande Gud. Många gånger är det alkoholisterna som ber högt och predikar för oss. De vet att de är älskade. De kan bara inte komma ut ur det djupa träsket.

Ungdomar har haft svårt att förstå varför vi gör det vi gör. De har sagt: "Å, om jag ändå kunde göra något liknande. Men jag är så självisk." "Tänk att det finns såna som gör sånt här." "Ofta ser människor ner på oss ungdomar."

Hur har då vakterna reagerat? En gång när vi gav bröd och kaffe till två förfriskade män, kom två vakter och sa: ”Okej, upp med er, Det här är ingen pick-nickplats.” När alkoholisterna sedan bad om mjölk till kaffet fick vakterna nog och gick svärande och skrattande bort. När jag sedan talade med vakterna och konstaterade att det kunde lika gärna vara de som har problem med alkoholen svarade den ene något i stil med att när man konfronteras med dem varje dag så blir man lite trött på dem. Det förstår jag. Speciellt om man inte har Jesus i hjärtat. Jag önskade dem ork att jobba och sa att de gör ett viktigt jobb. En stund senare kom dessa vakter tillbaka och med en mycket vänligare ton klargjorde att det är okej att äta smörgås men inte att dricka alkohol. Vakternas slutsatser har varit att de inte kan förbjuda oss att dela ut. Vi har fått lov av polisen nämligen.

Att få vara med om det här har för mig inneburit en del självrannsakan och kamp mot köttets lust att bara vara hemma och ta det lugnt. Jag har fått ta itu med nedvärderande tankar gentemot samhällets utstötta. Man kan behöva ta det lugnt ibland också men det finns en andlig dimension som handlar om att djävulen avskyr det vi gör och bjuder på motstånd av många slag.

Vill du kanske hänga med oss? Man får så mycket av att ge ut. Ta en funderare och kontakta mig om det börjar kittla i dina beredvilliga skor. Telefonnummer: 050 351 2869.

Matt 25:40

Då skall konungen svara dem: Amen säger jag er: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.