Arash predikar med glädje (Arkivbild)

Berätta om vår tro för andra

OLD ARTICLES. Jesus har frälst oss genom sin nåd. Det är inte för att vi förtjänar att vara frälsta som vi är det, utan bara för att han ville visa oss nåd. Johannes 1:14-18 deklarerar:

”Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning Johannes vittnar om honom och ropar: ’Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig är före mig, eftersom han var före mig.’ Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd. Ty lagen gavs genom Mose, nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus. Ingen har någonsin sett Gud. Den Enfödde, som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd.”

Vi ser här att evangelisten Johannes skriver att vi alla har fått nåd och åter nåd. Det betyder att vi är frälsta BARA genom Guds nåd. Därför får vi aldrig någonsin bli högmodiga och tänka ”nu har jag gjort mig förtjänt av Guds nåd.”

Man kan aldrig göra sig förtjänt av nåd. Då är det inte nåd längre. Nej, nåd är något man får trots att man inte förtjänar det. Du kanske har sett Hollywood-filmer där en mördare ska avrättas och desperat ber om nåd inför domarens ögon. Får han nåd, slipper han dö fastän han enligt lag, förtjänar att dö.

Jesus har förlåtit oss och renat oss med sitt dyra blod. Han vill att vi ska berätta om honom för alla människor. Innan sin himmelsfärd, säger Jesus i Matteus 28:18-20 såhär:

”Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar intill tidens slut.”

Vi måste gå ut och berätta om vår Frälsare för alla! Det är vi kallade till! Alla människor har rätt att höra om Jesus, men sedan får var och en bestämma om han eller hon vill säga ”ja” till Honom. Antingen säger man ”Ja, Jesus” eller så säger man ”Nej, Jesus”.

Tänk om alla kristna bara skulle gömma sin tro. Tänk om alla kristna bara skulle sätta sig i den bekväma fåtöljen och aldrig berätta om Jesus för sina okristna vänner. Hur många fler skulle då bli frälsta? Inga! Vi måste berätta om Honom! Vi är alla kallade att vara missionärer.

”Men jag vill inte åka till Bangladesh nu! Jag håller på att utbilda klart mig. Faktiskt!” eller ”Jag går ju bara i skolan.” Vissa är kallade att vara missionärer på bortaplan, andra på hemmaplan. Det gör inget att du kanske inte är kallad att åka till Bangladesh. Du kan vittna om Jesus på din skola, på din arbetsplats eller för dina grannar!

Nu kanske du sitter där och tänker att ”jag är väl inte så stark i min tro” eller ”jag kan väl inte göra det här, jag behöver kraft.” Helt rätt! Alla behöver vi kraft för att göra det som Jesus säger att vi ska. Och jag har goda nyheter för dig! Apostlagärningarna 1:8 gör oss glada:

”Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och i Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”

Wow! Fattar du vad det betyder? Det betyder att vi kan vittna om Jesus, när vi får kraft av den helige Ande! Det betyder, i sin tur, att vi måste få den helige Ande. Det betyder, i sin tur, att vi måste be den helige Ande att komma! Ibland kanske vi tänker att vi inte kan be till den helige Ande personligen. Men vi kan be till den helige Ande själv! Vi kan be att Han kommer. Han hör vår bön och kommer!

Vi kan alltså inte göra något av oss själva, i köttet. Men med den helige Ande ska vi få kraft att berätta om Jesus för alla människor!

Jesus säger att vi ska göra större saker än Han gjorde! Det betyder att vi även kan be för sjuka människor, allt i Jesu namn! Se på Petrus och Johannes, när de var vid Sköna porten (Apostlagärningarna 3:2-10):

”Då bar man dit en man som hade varit lam från födelsen. Varje dag satte man honom vid den tempelport som kallas Sköna porten, för att han skulle be dem dom var på väg in i templet om en gåva. När han nu såg att Petrus och Johannes skulle gå in i templet, bad han om en gåva. De fästa blicken på honom och Petrus sade: ’Se på oss!’ Mannen såg uppmärksammat på dem och väntade sig att få något. Men Petrus sade: ’Silver och guld har jag inte, men vad jag har, det ger jag dig: I Jesu Kristi, nasaréns namn: stig upp och gå!’ Och han tog honom i högra handen och reste honom upp. Genast fick mannen styrka i fötter och vrister. Han hoppade upp, stod upprätt och började gå och följde med dem in i templet, han gick och hoppade och prisade Gud. Och de kände igen honom och såg att det var mannen som brukade sitta och tigga vid Sköna porten, och de fylldes av förskräckelse och förundran över det som hade hänt med honom”

Vad häftigt! Vi kan också be för våra sjuka vänner med tro så kommer Jesus att bota dem! Det är helt sant! Det är ingenting som jag själv har hittat på, utan Guds Ord säger så!

Frestelser

Det finns något som ibland vill förhindra oss. Frestelser. Vad ska vi göra med frestelser?

Jesus säger i Markus 9:42-50 att vi ska riva ut vårt öga om det får oss att synda. Han säger att vi ska hugga våra händer och fötter om de leder oss till synd. Lugn! Jesus menar att vi inte ska ge den föda dessa kroppsdelar behöver, för att kunna synda. Ett konkret exempel är om någon är brukar lyssna på skvaller. Gå inte dit där det finns skvaller! Så enkelt är det.

Utsätter du dig för risken, är det inte konstigt om det heller inträffar! Många gånger tror vi att vi inte alls kommer synda och därför frestar oss själva. Omedvetet. Tänk på det! Om du märker att det inte är bra för dig att göra en sak, gör då inte om det! Dra lärdom av misstaget!

Inte 99,5%

För att kunna leda andra människor till frälsning behöver vi alltså själva se till oss själva! Gud vill att vi ska vara på vår vakt att leva rättfärdigt. Gud vill att vi ska leva med Honom och ge oss själva till Honom till 100%. Han vill att vi ska vara överlåtna Honom till sista punkten i våra liv. Vi kan ta ett exempel som är övertygande:

Du är ute i öknen och går. Du har gått i nio timmar och är väldigt törstig. Du är helt desperat efter kallt vatten. På långt håll ser du något som liknar en hydda. Men det är långt, långt bort, men du tar dig dit. När du väl är framme är du mer desperat efter vatten än du var när du såg hyddan. Du ser en beduin där och frågar honom om han har tillgång till vatten. Han låter förklara att det finns vatten som till 99,5% är renat. ”Vad består den halva procenten av?”, frågar du. Svaret gör att du blir helt chockad: avloppsvatten.

Väljer du att släcka din törst med det nästan helt renade vattnet som förmodligen kommer att förgifta dig?

Förhoppningsvis svarade du ”nej” på ovanstående fråga. Om du svarade något annat blir jag lite orolig för dig.

Förstår du hur jag menar? Gud behöver alltid män och kvinnor som han kan använda. För att bli använda av Honom behöver vi vara Hans till 100%. Han ska komma först i våra liv.

Om vi säger ”nej” till Honom, så kommer Han alltid att välja andra människor. Guds verk kommer aldrig att bli ofullbordat bara för att några är lata och inte vill göra något. Är du med på det? Bra i så fall. Det är ett privilegium som vi har fått av Jesus, inte en tråkig börda. Så därför är det upp till oss att säga ”ja”.

Självklart betyder inte det här att det är kört om vi gör fel. Nej, absolut inte. Gud är inte ute efter perfekta människor, utan hängivna människor! Ser du skillnaden? Det är en sak att vara perfekt. Ingen av oss är det. Det är en annan sak att vara överlåten och säga ”Herre, ske din vilja”. Gud vill alltså att vi ska tro på Honom till 100 %. Bibeln talar om för oss att vi inte är rättfärdiga genom våra gärningar, utan genom tro!

Jag säger ”Herre, här är jag, sänd mig. Jag går dit du sänder mig!” Det är upp till var och en att gensvara Herren! Vad säger du?

Amen!