Foto: Ecca

Rapport från The Rescue Mission - De hemlösas nya ansikte

OLD ARTICLES. Ansiktet på de hemlösa har förändrats en hel del de senaste åren. Det är inte enbart den gamla, alkoholiserade gubben på gatan som saknar tak over huvudet, utan det kan i princip vara vem som helst.

Veckorna här på The Rescue Mission of Mahoning Valley (http://www.rescuemissionmv.com)i Youngstown, OH har verkligen varit en ögonöppnare! Människorna som kommer hit är en salig blandning av allt fran universitets proffesorer till ensamstaende mödrar. Orsakerna till att man blivit hemläs är lika många som människorna här. Ofta handlar det om någon form av beroende, men frågan är hur de hamnat in i det. Det kan ha varit brist på pengar, de kan ha provat en gång "for skoj skull" eller sa försoker de bara glömma det hemska liv som de lever.

Som många sakert vet så är det sociala systemet inte det bästa i USA och många kan vara bara en lön ifran att bli hemlos. Allting är så skört! Ett litet misstag kan få ödesdigra konsekvenser.

Kriminaliteten är hög har och det gör livet ännu mer komplicerat. Våldsdåd, rån och mord är en del av vardagen. En av de anstallda här på "The Mission" har färlorat tre (!!!) släktingar de senaste månaderna. Det är ofattbart! Det finns helt enkelt många frestelser och många faror for dem som är i nöd.

Men lyckligtvis finns det många som vill hjälpa. Det är underbart att se dem som har hjärta for de hemlösa och hur många som verkligen vill hjälpa. Trots de manga problemen i den här staden så är det ett väldigt generöst ställe, människor ger av sina pengar, saker och sin tid. Jag saknar verkligen den mentaliteten där hemma, där staten i princip ger oss allt vad vi behover ... (lite förskonat, jag vet :o)

The Rescue Mission - där jag nu praktiserat knappt sex veckor - forsoker möta de hemlösas behov. Man har:

- Chapel varje dag

- tre mål mat dagligen

- övernattningsmöjligheter

- utdelning av mat, kläder, möbler osv.

- Bibelstudier

- Olika program

De gör en stor samhällsinsats och mycket arbete for Guds rike. Man jobbar i en kärleks- och respektfull atmosfär och möter varje människa som en individ. Jag kan inte annat än vara förundrad!

Men, men... om en knapp vecka åker jag hem, många, många erfarenheter rikare. Det kommer att bli väldigt tufft att lämna den här familjen! Och, forr eller senare, kommer jag nog att återvanda!