Bibeltrogen förkunnelse

OLD ARTICLES. Om Bibeltrogen förkunnelse: 2 Kor.2:17, 4:2:”Vi är inte som de flesta, som för egen vinning förfalskar Guds ord . Nej, i Kristus predikar vi med rent sinne inför Gud det ord som kommer från Gud…Vi har avsagt oss allt hemligt och skamligt och använder inga knep. Vi förfalskar inte Guds ord utan lägger öppet fram sanningen och anbefaller oss själva inför Gud åt varje människas samvete”.

Det är uppenbart att Gud vill att den som förkunnar Ordet skall inte bara vara trogen i predikan vad gäller enstaka meningar och ord i Skriften, utan också att vara sann och trogen gentemot själva temat, det ämne som Gud talar om i sitt Ord. Det gäller alltså att inte rycka bort enskilda Bibelord ut ur sitt sammanhang. När det står om något ämne i t ex ett nytestamentligt brev, så är sann och Bibeltrogen förkunnelse att det som predikas utifrån det citerade Skriftstället stämmer överens med det som i övrigt står i brevet. En del plockar ut Skriftställen och så märker man genant övertydligt att deras utläggning av Skriftställena inte alls stämmer med meningarna som kommer direkt före och efter de citerade Skriftställena, det stämmer överhuvudtaget inte in på det som uppenbart är temat och budskapet i det aktuella brevet. Och vidare så skär utläggningen av det citerade Skriftstället sig oftast även gentemot vad Bibeln i övrigt undervisar om ämnet. Det som skulle vara Bibeltrogen predikan blir en förfalskning av Guds Ord både i det omedelbara sammanhanget i t ex det nytestamentliga brevet där de enskilda Skriftställena hämtas från, och i förhållande till Bibelns övriga undervisning och uppfattningar om det berörda ämnet.

Det som sker är att förkunnaren utvidgar Bibelämnet utöver vad Ordet säger, man lägger till sådant som Ordet faktiskt inte säger. Ett exempel på detta är t ex begreppet ”Guds Nåd”. Bibelns undervisning om Guds Nåd är att den träder i funktion då en människa Omvänder sig och lämnar synden, tror på Jesus och följer Honom, Då kommer Herren och renar personen från synden, förlåter och sätter denne fri. Men i förfalskningen blir det att Guds Nåd fungerar som en sorts täckelse över pågående synd, d v s oavsett om den syndande personen omvänder sig och lämnar synden eller inte så är Guds Nåd aktiverad över denna person. Överhuvudtaget ges en skev obiblisk bild av Guds Nåd, en Nåd som verkligen är enorm, oändlig och oerhört underbar, men inte alls i den funktion och på det sätt många förkunnare beskriver. Denna förfalskade eller förvridna uppfattning om Guds Nåd bekräftas faktiskt inte genom att läsa igenom hela N.T i Bibeln, tvärtom uppfattningen lyser med sin frånvaro. Men genom att plocka ut enstaka Skriftställen kan förkunnaren bibehålla obibliska uppfattningar hos mötesbesökarna, vilket många gillar då det ”kliar gott i örona”(2 Tim.4:3) och synden aldrig behöver konfronteras och omvändas ifrån.

Vad gäller Bibeltrogen förkunnelse så är det också av vikt att ge ut Alla de huvudteman som Gud i sitt Ord förmedlar. Om Herren tar upp och behandlar flera stora ämnen i sitt Ord så är det uppenbart Guds vilja att pastorer/predikanter skall ha samma prioritering och predika om dessa ämnen i lika hög grad. Om Guds Ord beskriver t ex Jesu verk på Korset, Uppståndelsen, Frälsning eller Rättfärdiggörelse genom Tro, Helgelse, Att Lyda Gud, Helandeunder till vardera 10 % av Skriftutrymmet så borde väl vi likaså ha samma prioritering. Sedan så finns det fler teman/ämnen som säkerligen Gud ger lika mycket utrymme för, men som sällan eller aldrig ens nämns av dagens förkunnare. Och definitivt så finns det flera ämnen/teman som får mycket mindre utrymme i Guds Ord, men som i dagens förkunnelse ges väldigt stort utrymme, vilket alltså inte alls står i proportion till hur Gud behandlar dessa ämnen i sitt Ord.

För Bibelstudium om det jag nu talat om: Gal.1:6-10 / Kol.2:8 / 1 Joh.1:9 / 2 Kor.11:2-4 / Jac.4:4-10 / 2 Joh.1:9-11 / Matt.18:15-17 /

1 Petr.4:11/ Hebr.12:4-15 / Rom.6:1-23, 8:4-14 / Ordspr.30:5-6 / 2 Petr.2:17-21 / Jud.1:4 / 2 Tim.4:2-4 / Joh.Upp.3:15-19, 22:18-19. Och läs gärna Skriftställena i sitt sammanhang i de olika breven, och kolla gärna upp vad Bibeln i övrigt säger, i sin samlade undervisning om ämnet i fråga.