Stuart (Foto Natascha Kelling)

En härlig vecka med Stuart

OLD ARTICLES. Har du någonsin mött en människa som på en veckas tid har vänt upp och ned på hela din skolvärld? Ifall svaret är nej skulle jag gärna vilja presentera dig för min vän Stuart Whitby från England. Under veckan han var och hälsade på oss på Lärkkulla i Karis kunde du se honom dela sitt vittnesbörd med kineser, ha trosdiskussioner med lärarna, köpa presenter till kanslisten som han tyckte såg så ledsen ut, och berätta om Jesus i Karis Centrum.

Öppenhjärtad, karismatisk och glädjefylld delade han vår vardag i skola, församling och stadsliv mellan den 24 och 31 februari. När helst du såg honom i skolan höll han på att prata Gud med någon icke-troende, be tillsammans med andra kristna eller helt enkelt bara gå leendes omkring.

Stuart är en 25-årig engelsman som kommer från orten Crewe, där han växte upp och levde ett liv fyllt av droger, stöld, alkoholmissbruk och sexuell omoral. När en vän erbjöd honom ett jobb i Nya Zeeland tog han möjligheten tillvara. Enda problemet var att familjen han jobbade för och bodde hos var kristna. Trots att hans helger var fyllda av besök på pubbar och strippklubbar blev han inte tillfredsställd. Istället började han gå en Alfakurs för församlingen Horsham Downs Church, som slutade med att han tog emot Jesus och blev en kristen. Efter hans 12 månaders vistelse i Nya Zeeland pendlade Stuart omkring i Australien 8 månader. Hans gamla liv med droger och alkohol lockade honom inte längre, trots att han levde nära andra människor med den livsstilen. Under sin resa i Australien sov han en gång i ett vandringshem, där det fanns droger på nattduksbordet. Stuart kände absolut inget sug efter dem utan fortsatte bara att läsa sin Bibel. På den vägen fick han även besöka Hillsong Conference i Sydney. Stuart kände nu att det var dags att vända tillbaka hem. Han åkte till sin hemstad och berättade om Jesus för hela sin familj och alla sina vänner samt sparade pengar för nästa resa. Följande etapp i hans liv förde honom tillbaka till Australien och Nya Zeeland för nästan 2 månader, vartefter han flög till Los Angeles, USA. Där jobbade han som volontär för Dream Center i sju veckor, var han lärde känna Ina Johansson, som höll kontakt med honom framöver.

Sedan Stuart kom tillbaka från Dream Center har han jobbat i sin hemstad Crewe i England och även besökt Holland under tiden. Hans morfar, som inte är uttalad kristen, har varit på sjukhuset i två omgångar. Första gången var det på grund av stora magsmärtor och andra gången på grund av en hjärtattack. I båda fallen hängde hans morfars liv och hälsa på en tunn tråd. Stuart blev uppmanad att besöka hans morfar på sjukhuset. Han gick rakt in i sjukrummet och bad för helande och frälsning. I båda fallen blev hans morfar helad och hemskickad från sjukhuset.

Det har varit en ära för oss att ha fått besökt av en så passionerad och brinnande kristen som Stuart. Under veckan han var här fick vi be till frälsning för två skolkamrater och vittna för 30-tals personer om Jesus. I sin sista pratstund poängterar Stuart att det är enbart Jesus och ingen eller ingenting annat som gäller. På den vägen vill jag citera Stuarts favoritcitat: ”Låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare”, Hebr. 12: 2 a.