Några svenska gruppledare, alltid glada

Sanningen om Ny Generation

OLD ARTICLES. Är Ny Generation ett hot mot kristenheten? Mickelsson.net åkte till två av Ny Generations basar, Uppsala och Oslo, för att ta reda på sanningen om den expanderande elev- och studentorganisationen Ny Generation.

Försöker Ny Generation grunda konkurrerande församlingar? Kostar Ny Generation? Vad får man? Vad om man redan har en fungerande kristen skolgrupp? Vad säger Ny Generation om dopet, kvinnopräster och mixkörer?

Kärlek till skolorna

Målet med Ny Generation är att stöda kristna i olika skolor med undervisning, inspiration, exempel, ledarkurser, material, böner, biblar och idéer. Exempel (vittnesbörd) på saker som fungerat i skolgrupper spelar en viktig roll i hur andra skolgrupper kan agera. "Vi bryr oss", "Ingen skall behöva vara ensam i skolan", "Jag är kristen, fråga mig varför" är några exempel på idéer.

Skolan blir en kärleksfull miljö

Resultatet av kristna som får dela med sig av sitt hjärta, som får vara föredömen i att visa kärlek, är en bättre skola. En skola där mobbaren får en ny mening i sitt liv. En skola där osäkra människor blir framtidens ledare. Skulle du som rektor säga nej till det?

Bibeln är bäst

Arbetet går alltså inte ut på bibelbankande, utan ärliga svar till ibland ensamma eller sårade ungdomar. På tal om biblar, tiotusentals Ny Generation biblar har delats ut i de nordiska länderna. Som bäst förhandlar Ny Generation Island med Internationella Bibelsällskapet (som står bakom New Internationall Version) om ny översättning till Isländska. Det Ny Generation här har gjort är att förhandla sig till ett så bra pris att biblarna kan säljas till Ny Generation eleverna, som sedan delar ut dem till sina kompisar, för bara 3 EUR / styck. Biblarna har ofta tagits emot helt utan våld, tvärtom, ibland har det kommit elever och frågat efter exemplar om någon delat ut bara till sin klass, t ex.

Gratis

När man är med i en Ny Generation skolgrupp behöver man inte betala, men det är bra att registrera sig så att man får tillstånd att använda logon och startpaketet. Det är bra att ha någon att ringa eller maila till om det uppstår problem eller utmaningar inom skolan. Frivilliga gåvor finns.

Bara i skolan

Ny Generation finns bara i skolan med undantag av en par ledarkurser och årskonferensen. Det är meningen att de som lett människor till frälsning skall ta människorna med till sina församlingsgemenskaper. Ledarna inom Ny Generation gör aldrig reklam för sina privata församlingar.

Möjlighet för ungdomsledare

Ny Generation-arbetet är en utmärkt möjlighet för ungdomsledare att få arbetet att räcka ut till skolorna. Katoliker, Lutheraner, Belgare, Pingstvänner, Metodister, Frikyrkor, Ortodoxer, Baptister, Livetsordare, Adventister alla har en möjlighet att få igång sin verksamhet igen.

Blod svett och tårar

Att ta emot Jesus är ett personligt beslut, det kan inte din morfar eller din moster göra för dig. Du kan inte göra det för en klasskompis heller. Därför finns det ingen garanti att alla grupper kommer att bli väldigt stora. Men det finns otaliga historier på grupper som blivit det.

Elever blir ledare

Elever omvandlas från att titta på Turtles på tv till att bli apostlar. Oförskräckta, fulla med kärlek, ansvar och humor.

Det handlar om Jesus inte om Ny Generation

Ny Generation pekar på Jesus och har som organisation som mål att presentera Jesus - naturligt och utan att skämmas.

Vi har redan en skolgrupp

Traditionellt är skolgrupper inåtvända, ett ställe att läsa bibeln för andra kristna. Ny Generation har idéer hur man kan få andra med. Det är bra att ni har en skolgrupp, men varför inte låta Ny Generation-teamet i ditt land hjälpa dig? Det går bra att ta del av visionen fast man kallar gruppen efter något annat. Fördelen med ett enhetligt namn är att elever skall känna igen det oberoende av vilka skolor de går i - högstadier, gymnasier, universitet, yrkesskolor, yrkeshögskolor mm.

Dopet och mixkörer

Frågor som har splittrat församlingen i långa tider diskuteras inte i Ny Generation. I skolsammanhang är de frågorna irrelevanta. Nu behövs förenade krafter.

Källa

Svaren på frågorna har mickelsson.net fått fram av Ny Generation-ledarnas undervisning kompletterat med intervjuer med grundaren Stephan Christiansen och Sverige-ledaren Joakim Lundqvist.

För Ny Generations finlandssvenska sida gå till:

http://nygeneration.org