Nicky Gumbel (Foto: Henrik Nymalm)

Alpha-konferensen i Helsingfors

OLD ARTICLES. Alphakursernas segertåg runt världen fortsätter. År 2004 arrangerades över en miljon kurser i 155 länder på 50 olika språk. Cirka 7 miljoner människor i världen har idag gått en Alphakurs! 22-23 april 2005 var det konferens i Alphyddans kyrka i Helsingfors. På plats var också Nicky Gumbel från London, där allting en gång började.

Nicky Gumbel är advokaten som mötte Jesus och blev ”Alphapastor” i en av Londons mest spännande församlingar, anglikanska Holy Trinity Brompton. HTB, som kyrkan också kallas, ligger centralt i Kensington, nära Hyde Park, varuhuset Harrods och andra ärevördiga turistattraktioner.

I HTB har man utökat utbudet i kyrkan så att man inte bara har en traditionell högmässa (som besöks av ca 50 personer), utan också fyra andra samlingar vare söndag med mer än 2000 besökare. Dessutom har man grundat ett flertal nya gemenskaper och ”skänkt bort” församlingsmedlemmar då hela divisioner av kyrkan (s.k. pastorat) blivit självständiga enheter.

Församlingskursen blev attraktion för utomstående

I HTB började man i slutet av 70-talet med Alpha som en kurs för församlingsmedlemmar, berättar Nicky, vid presskonferensen ledigt klädd i öppen skjorta och cardigan. Samtidigt fanns andra samlingar riktade mer till utomstående – sökare med frågor om livet och Gud. Här behandlade man ämnen såsom varför så mycket lidande i världen, Guds existens, andra religioner o.s.v.

Man märkte dock att sökare allt med började hitta till just Alpha-kursen och via den fick upp ögonen för Jesus Kristus, den Helge Ande och den kristna tron.

Så kan det vara också i våra kyrkor, utmanas vi också under konferensens lopp. Det finns mycket som är viktigt, men har vi en kurs om det allra centralaste i den kristna tron?

En kurs som ger allt och kräver allt

Att Nicky Gumbel blivit en sådan galjonsfigur för kurserna beror på att det är under hans tid som ledare Alpha blev, först en nationell attraktion i hela England och därefter i rask takt erövrade resten av världen. Till Norden kom kursen redan under andra hälften av 90-talet och har till slut blivit populär i ett flertal församlingar också i Finland.

Alpha behandlar Jesu liv, hans död och uppståndelse, fakta och tron, bön och bibelläsning, Guds ledning, Den Helige Andes person, kraft och gåvor under några veckokvällar med mat, inledning och samtal. Det hela tar ca 10 veckor och innehåller ett veckoslut, samt en avslutningsfest. Festen är samtidigt en inbjudan för nästa kurs som startar därefter.

Allt är rasande enkelt, men kräver ett totalt engagemang. Inget skall lämnas åt slumpen, utan under bön och i tro på den Helige Andes närvaro ger man allt för att människor som kommer till samlingarna – som hålls i hem eller i caféutrymmen m.m. – skall trivas och visas stor respekt.

Förvandlade liv utöver vår jord

Nicky Gumbel reser 3-4 månader i året i Alpha-ärenden, ofta till Fjärran östern eller Afrika, förutom olika delar av Europa eller USA m.m. Hur orkar han?

- Det är helt enkelt så oerhört inspirerande att höra om alla mänskor som mött Gud, säger han.

Nu senast var Nicky Gumpel i Kina och berättar ”med tindrande ögon” hur alla deltagare redan första eller andra kvällen upplevde Guds frälsande kraft genom tron på Jesus Kristus. Han har också träffat den katolska kyrkans ny påve och intygar att även han är positiv till Alpha som en kurs som ger en introduktion i den kristna tron! Och varför inte? Även om Alpha, enligt Nicky, blivit emotsagd på s.g.s. varje punkt så har framgången varit oerhörd.

Även i Finland kan vi räkna med att Alpha fortsätter att engagera. Succén har varit given åtminstone i städer som Helsingfors, Tavastehus och Tammerfors. Men Alpha kan göras också på små orter, i små kyrkor, med några få personer, berättar teamet som gästade Alphyddans kyrka i Helsingfors där 350 lekmän och 50 pastorer och ledare fick mycket matnyttigt med sig hem.

Alpha står för:

Alla är välkomna som vill veta mer om den kristna tron, oberoende av ålder.

Lära med ett leende. Det är möjligt att lära sig om kristen tro och samtidigt ha roligt.

Pasta. Att äta tillsammans ger tillfälle att umgås och lära känna andra människor.

Hjälpa varandra. Kursen är uppygd så att det ges rum för diskussion.

Alla frågor får ställas. Ingen fråga är för enkel eller för utmanande.