Blue Mountains

Mod att gå

OLD ARTICLES. Jag slutar aldrig fascineras över styrkan i kärleken... Det finns inget starkare än när människor älskar Jesus och varann! Det ger oss mod och kraft att göra saker vi inte skulle göra annars.

När Guds kärlek är verksam i människor så blir det verkligen som en enda stor familj av alla trots att man inte ens känner varann. Jag får kärleksbevis av människor här hela tiden och det är svårt att fatta... Jag har svårt att ta emot det ibland men jag blir väldigt rörd och tacksam till Gud för hans kärlek som är så överflödande..!

"Ingen har någonsin sett Gud. Om vi älskar varandra förblir Gud i oss, och hans kärlek har nått sitt mål i oss." 1 Joh. 4:12

De första veckorna barnen skulle vara i skolan, här i Australien, kunde de ingen engelska ännu och det var naturligtvis väldigt jobbigt för dem. Speciellt för Emil som bara var fyra år. Han grät nästan varje dag i två veckor. Det enda som tröstade honom var att han vet att jag/vi älskar honom och att vi kommer och hämtar honom när skoldagen är slut. Varje morgon när han grät och inte ville stanna kvar i skolan var det samma procedur; "Emil, se på mig och lyssna på vad jag säger...! (Han grät så hysteriskt så jag måste börja med att få hans uppmärksamhet.) Vet du att jag älskar dig? (Han svarade alltid ja och lugnade ner sig lite.) Brukar det bli som mamma säger? (Ja igen.) Det kommer att vara en bra dag idag! Jag älskar dig och jag kommer och hämtar dig när skoldagen är slut." Vanligtvis fortsatte samtalet med att han ville att jag skulle hämta honom efter 10 sekunder och jag fick säga att det förstår jag men det kommer jag inte att göra. Sedan skulle det kramas och pussas innan han tappert försökte le mot mig och gick in i klassrummet.

En enda liten antydan om att jag var stressad eller blev på dåligt humör under morgonen gjorde att alla barnen satte sig på tvären och inte ville till skolan alls. Allt måste vara bra i relationen med mamma (och pappa) för att de skulle ha mod att gå dit de behövde gå. Det är likadant med oss. Vi behöver ha bra relationer för att kunna fungera utan rädsla, utan att hålla tillbaka –en bra relation med Gud och bra relationer till varann. Det är fascinerande att se hur Gud har tänkt ut det hela... Han har gjort det så att vi ska behöva varann och älska varann. Han har sammanfattat alla bud i två: Du ska älska din Gud av hela ditt hjärta, din själ och ditt förstånd och din nästa som dig själv. "På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna." (Matt. 22: 36-40)

Det här är viktiga saker för utan fungerande relationer får vi ingen frisk församling (=du och jag tillsammans), ingen sund "kropp", ingen väckelse i vårt land. Guds rike består av relationer, av kärlek. Det var kärleken som gjorde att Gud skapade, kärleken gjorde att han ville att vi skulle få välja att ha relation med honom -av kärlek till honom, inte av tvång. Om det är så att relationerna är viktigast för Gud, om allt handlar om relationer och kärlek, varför satsar vi inte på dem då? Varför "lämnar" vi inte allt annat och gör vad vi kan för att få själva livet in i våra egna liv och i varandras liv, och sätter energi på att få prioriteringarna rätt så att vi sedan kan stå i striden som en enad kropp i full styrka istället för att stappla oss fram...?

Paul Scanlon, UK, undervisade på Leadership Vision Night i torsdags. Han sa att många människor försöker påstå att de älskar Gud men de lever inte nära människor, älskar inte människor. "Sorry, but it won't work. There are two commandments that goes together. Love God and love people. People that tries to walk with God without walking with people are alone and they won't flourish." Han talade om hur det första budet är utan villkor och det andra har villkor; "Älska din nästa som dig själv." ...som dig själv... Det är ju så att man inte kan älska andra om man inte älskar sig själv, det har man ju hört många gånger. Det som Scanlon sa som fångade min uppmärksamhet var vad det leder till om man försöker älska utan att låta sig älskas: "I see you love you and it hurts me, because I haven't learned to love me like you love you and it makes me angry and I start to blame you for the pain it causes. But it is not you, not your fault, it is me that didn't learn to love me."