Tiden tickar iväg

Lineär tidsuppfattning tack vare kristendomen

OLD ARTICLES. Inom många världsreligioner har man en cyklisk tidsuppfattning. Under antiken rådde, även i Europa, en sådan, men i och med kristendomens framfart i romarriket ändrades detta faktum!

En cyklisk tidsuppfattning innebär att man tänker sig att livet inte egentligen tar slut efter döden utan att livet fortsätter efter döden i ett annat liv. Även universum anses ha ändlöst många livslopp.

Denna typ av tidsuppfattning påverkar naturligtvis på ens förhållningssätt till livet. Under antiken rådde dessutom en stark ödestro; att allting är förutbestämt och att individen inte egentligen alls kan påverka utgången i sitt liv.

Kristendomen har, som bekant, en radikalt annorlunda syn på saken. Det är allmänt accepterat bland forskare att det är tack vare kristendomens framfart i Romarriket som vi idag i har en lineär tidsuppfattning.

En lineär tidsuppfattning innebär att människan endast har ett liv. Såväl människan som universum har en början men även ett definitivt slut. Som kristen betyder det att man har en chans att med sitt liv påverka utgången av det!

Augustinus var, enligt många, den första att i skrift uttrycka denna nya tidskänsla. Hans bok "Bekännelser" rekommenderas varmt till alla som är intresserade av en innerlig och varm kristen självbiografi från 300-talet. Rekommenderas!