Foto: Markus

Fet teknik och bra musik hos ungfila

OLD ARTICLES. Sex videokanoner, en av Norges bästa ljusanläggningar, tio feta 32-tums flatskärmar, en stor krankamera, fyra gitarister, hundratals skrikande tonåringar. Inte precis vad man förväntar sig när man stiger in i en kyrka på fredag kväll. Men det var en del av det som fanns på och kring scenen i en transformerad Oslo Filadelfia senaste fredag. Det var skivsläpp av Ungfilas nya CD "Highest of the High" och samtidigt DVD-inspelning av konserten och allt däromkring.

Bara prylarna skulle ha räckt för att imponera på en prylnisse som undertecknad. Men det tog inte slut där utan även musiken imponerade stort. Ungfila har en tydligen nästan oändlig mängd begåvade musiker, sångare, låtskrivare, dansare, grafiker och konstnärer som alla gör sitt för att bidra. Många av de som stod på scenen skulle utan vidare ha potential att göra nästan vad som helst som soloartister, men när man samlar 15-20 av dem samtidigt på scenen blir det en väldigt slagkraftig kombination. Det var show för hela slanten men ändå äkta och från hjärtat.

Gäster för kvällen var Reuben Morgan, en av de mest inflytelserika lovsångsförfattarna vid Hillsong i Australien, och Magnus Persson, evangelist och pastor för en nystartad församling i Malmö. De gjorde inte så mycket under fredagskvällen men bidrog mer under lördagen som var en lovsångsseminariedag i församlingen.

Den nya skivan heter alltså Highest of the High och består till största delen av nyskrivna sånger både på engelska och norska. Man blir alltid lite nervös när en nordisk frikyrkoförsamling ger ut en ny live-lovsångsskiva, att det bara är de gamla hitsen, eventuellt översatta till svenska eller nåt och att det bara låter Hillsongkopia över det. Men Highest of the High låter faktiskt väldigt fräsh och proffsig och det tar inte många lyssningar förrän man börjar gå och gnola på trallvänliga låtar som "Ære" och "All because of you" och "Breath of Life" i tid och otid.

Ungfilas förra skiva "Today" kan köpas till exempel via iTunes Music Store och Highest of the High går säkert samma öde till mötes småningom, men om man inte vill vänta så länge kan man beställa skivan direkt via www.ungfila.no. Om man suktar efter DVD-versionen måste man ge sig till tåls till mars-april nån gång, men om man förhadsbeställer nu kommer den kanske fram snabbare.

Stöd nordisk-prodicerad lovsångsmusik! Heja Norge!