X-masmusik

OLD ARTICLES. Julpopmusiken granskas och "Top 5"-listan utses...

Medan köpcentren runt jultid spelar diverse versioner av 'Bjällerklang' och 'Stilla Natt', så spelar radion en egen repertoar av den traditionella julmusiken. Musikstjärnor har genom åren gjort sina egna julsånger, en del mer kända än andra. Mina favoriter:

Femte plats

John Lennon och Yoko Ono: Happy X-mas

Hippieparets hippiejulhälsning. Budskapet är klart: "Vi vill ha fred!", och fast det låter som en enda stor kliché så passar det så bra in i jultidens glada stämning! Barnkören är bedårande söt, och den enkla låten går snabbt raka vägen till hjärtat.

Fjärde plats

Slade: Merry X-mas Everybody

Fast rockmusiken regerar soundvärlden i den här sången, så finns julstämningen med till 110% när Slade funderar om du skall fira jul eller inte. En av de finaste julsångerna i popindustrin, redan melodin ger en stilla julstämning fast själva låten inte är precis den lugnaste 'Stilla Natt', men Slade ger den konservativa en känga:

"Does your granny always tell you that the old songs are the best

Then she's up and rockin' rollin' with the best"

Tredje plats

Queen: Thank God it's Christmas

Queens julhälsning kan man lyssna på bara för att få höra stämsången i refrängen, mycket snyggt som vanligt. Den flytande sounden i musiken ger en känsla av ett snölandskap som breder ut sig framför en på julafton när man tittar ut genom fönstret och väntar på julklapparna. Queengrabbarna vill ta vara på den ursprungliga glada julstämningen och fast julen är bara en dag bland många så önskar de att det kunde vara jul varje dag. Ett långt, tungt år bakom i en svår värld, men nu är det jul...

Andra plats

Blandade artister: Do They Know it's Christmas?

1984 fixade Bob Geldof ihop ett gäng popstjärnor för att spela in en julhälsning till världen och samtidigt få in pengar för välgörande ändamål. Succén blev omedelbar och enorm (50 miljoner sålda singlar), överträffade alla förväntningar och värmde många hjärtan. I år, tjugo år senare, försöker ett nytt gäng stjärnor göra samma sak. Den varma omtänksamheten lyser starkt som Betlehems stjärna då man lyssnar på låten, och då Bono sjunger den kända raden "thank God it's them instead of you" går en rad kalla kårar över ryggen. Et mycket bra köp om man vill ha god musik och göra en god gärning på samma shoppingrunda!

Första plats

Bing Crosby: (I'm Dreaming of a) White Christmas

För många redan en trditionell julsång, men i högsta grad en poplåt. Irving Berlin skrev och Bing Crosby sjöng sången under 40-talets krigsår, symboliserandes en hälsning från fronten. Allt han önskar är en helt vanlig jul, inget mer, inget mindre. Crosbys tolkning är fenomenal och man blir rörd bara av att läsa texten. Wunderbar!