Ronja, skribent

Vårda vänskapen genom åren

OLD ARTICLES. När vi är små lovar vi varandra att du och jag ska vara vänner för alltid och ingen/inget ska få komma emellan oss. Småningom växer man lite och sen har man glömt bort vad det var vi lovade varandra.

Anledningen till varför vi glömmer bort det kan bero på många olika saker, men den främsta orsaken tror jag att är att en av dem eller båda skaffar sig en pojk/flickvän.

Ska en vänskapsrelation behöva förändras bara för att man har någon annan som man tycker om och vill spendera tid med?

Jag antar att man inte kan vara tillsammans varje dag som man brukade. Men hur är det för den som inte har någon pojk/flickvän då? Ska den bara behöva sitta och vänta på att ens vän ska ha tid för en? Kanske det är rätt att göra så, men jag tycker att det kan vara jobbigt.

Eftersom att jag vet hur det är att hamna i båda situationerna så vet jag hur svårt det kan vara. Men det är klart att det oftast är svårast för den som är tvungen att vänta.

Det som jag har märkt är också det att man lite slutar att prata med sin vän om "allt". Man har ju hittat en ny som man kan dela alla ens hemligheter med.

Vad är rätt att göra i en sån här situation?

Antagligen är det olika för alla och oftast har man flera vänner, men om det är ens bästa vän så är det inte lätt. Man ska aldrig behöva vara tvungen att förlora en vän. Man ska absolut inte behöva förlora en vän bara för att en har en pojk/flickvän.

Jag är rädd! Jag antar att jag inte är redo för att världen ska förändras. Men det gör den, på gott och ont. I alla fall jag vill alltid kunna prioritera mina vänner, fast det är svårt så får man inte bryta upp en vänskap på grund av sånt.

Vad jag menar med detta är väl det, att man inte ska glömma bort det man lovade varandra när man var liten. Man kanske inte kan leva efter det på samma sätt som man trodde att man skulle göra, men man ska inte glömma bort det eller strunta i det. En vän är något dyrbart som man ska vara försiktig med, inte kasta bort och absolut inte glömma.