Biskop Hans Växby med fru Kaikka

Hans Växby flyttar till Moskva

OLD ARTICLES. Vad kan man göra med en man, född Sverige, som arbetat som pastor i Svenskfinland hela sitt vuxna liv, som fungerat som biskop för metodistkyrkan i Ryssland och Baltikum i 12 år och som de senaste åren varit andre pastor i Helsingfors svenska metodistförsamling?

Jo, man kan välja honom till biskop i Ryssland! Så gick det för Hans Växby, 60 år och sedan 15.2.2005 officiellt biskop för metodistkyrkan i Eurasien, det vill säga Ryssland, Ukraina, Kasakstan och likanande platser.

Valet förrättades 11.2 under den så kallade Centralkonferensen för metodistkyrkan i Nordeuropa. Nordeuropas metodistkyrka omfattar två biskopsområden, Norden och Baltikum samt Eurasien. United Methodist Church, den gren av metodismen som Norden hör till, är organiserad i tre administrativa nivåer ovanför lokalförsamlingen. Ombud för församlingarna kallas varje år till "Årskonferens", vilken vanligtvis utgör ett land eller ett område. Vart fjärde år ordnas en "Centralkonferens" för ett större område, dit varje Årskonferens kan skicka ombud. Vart fjärde år samlas likaså "Generalkonferensen", som samlar ombud från varje Årskonferns i hela världen och som besluter om bland annat metodistkyrkans kyrkoordning "The Book of Discipine".

Men till Centralkonferensen uppgifter hör alltså val av biskop. Valet går till så att det finns ett antal kandidater att välja mellan och så röstar de valda delegaterna ända tills någon av kandidaterna får två tredjedelar av rösterna. Detta kan ta måååånga valomgångar eftersom inga av kandidaterna faller bort utan alla är med ända till slutet. Men när Hans Växby valdes gick det ovanligt snabbt, endast tre omgångar behövdes. Därmed började ett nytt kapittel i patorsparets Hans och Kaikka Växbys liv. Hans kommer att flytta till Moskva där biskopskontoret finns så snart det praktiska ordnar sig medan Kaikka kommer att fortsätta som deltidsanställd pastor i Kristuskyrkan i Helsingfors tills vidare. Omfattande språkstudier ligger närmast för dörren eftersom ingendera av dem talar ryska.

Uppgiften som Hans går in i är krävande. Liksom övriga protestantiska samfund i Ryssland kämpar man med relationerna till den ortodoxa kyrkan som ofta anser sig ha monopol på religion i Ryssland. Efter att Sovjetunionens fall upplevde många kyrkor en väckelse, men med tiden har intresset för kyrkorna till en del svalnat av. Metodistkyrkan är också mycket ung i Ryssland, de flesta pastorer är till exempel frälsta under 90-talet och har inte så mycket erfarenhet av fungerande församlingsarbete. Trots detta växer metodistkyrkan i Ryssland och det finns många möjligheter för framtiden.

Markus Norrby

Centralkonferensdelegat från Finland svenska metodistkyrka