Skenar allt iväg?

Stressad, jag?

OLD ARTICLES. Vet du om att en bonde på 1800-talet samlade lika mycket information under en hel livstid, som vi gör på den timme vi läser New York Times (jag vet, ingen av oss(?) läser NYT, men principen)? Information fullständigt sköljer över oss hela tiden.

Vi lever i ett samhälle där mobiltelefoner ständigt ringer, där inkorgar fylls med e-post och där enorma mängder ”måsten” hänger över en som man borde hinna med. Inte så konstigt att folk ”går in i väggen”.

Jag hade idag en lektion med skolans hälsovårdare. Ämnet var stress.

Vår skolhälsovårdare visade oss ett ”stresstest”, som innehöll 20 frågor. Svarade man ”ja” på största delen av påståendena, så skulle man tänka över sin livsföring lite...

Påståenden som:

- Jag blir lätt irriterad på småsaker

Jag har svårt att somna in på kvällarna

Jag har svårt att säga nej

Det känns som om jag alltid hänger efter i planeringen

Jag har huvudvärk/magont ofta

Jag känner mig deprimerad (längre tid än 2-3veckor)

Jag känner mig inte utvilad utan är ständigt trött

Jag blir irriterad då saker går långsamt

Jag tar motgångar hårt

Jag har svårt att koppla av

Tystnad gör mig nervös och orolig

Osv.

Stress är en modern sjukdom. Enligt en psykolog, minns dessvärre inte namnet (sorry), så beror ca 90% av alla fysiska sjukdomar på psykiska problem. Kanske det är att gå lite långt, att säga att hela 90% beror på det, men ett torde i alla fall stämma; hur vi mår psykiskt påverkar vår kropp.

Därför är det viktigt att kunna koppla av! Sömn är ett av de bästa sätten att koppla av på. Kroppen behöver sömn för att kunna må bra. Under sömnen så återhämtar sig hjärnan och kroppen från allt den blivit utsatt för under dagen. Sover vi inte tillräckligt, så påverkar det i längden vår hälsa.

När du går ut på en skogspromenad, lämna telefonen hemma! Jag tror att många av oss helst inte skulle stänga av mobiltelefonen i en vecka. Jag hör själv till den kategorin, trots att jag inte får särskilt många livsviktiga samtal och textmeddelanden per vecka. Ändå tror jag att det skulle vara helt nyttigt att ibland bara stänga av telefonen och helt enkelt vara onåbar.

Vi mänskor är olika, vi klarar av olika mycket mängder arbete osv. Så det gäller att känna sig själv. Men jag tror inte Gud skapade oss för att stressa på med allt runtomkring, och inte ha tid för honom och oss själva. En av nycklarna till att må bra är att ta tid med Gud. Där finner man ro, vila och tillfredsställelse i vardagen!

Jag tror inte att Jesus stressade när han gick omkring här på jorden. Ta berättelsen om Lasarus som exempel. Det står i Joh. 11:6 att ”När Jesus nu hörde att Lasarus var sjuk, stannade han två dagar där han befann sig.” Jesus hade inte bråttom! En av hans närmaste vänner var dödligt sjuk, och Jesus tog det bara lugnt. Faktum är att han kom fram till Lasarus när denne varit död i fyra dagar! Jesus visste vad som skulle hända, men han stressade inte. (Nu menar jag inte att ni inte ska ha bråttom om er bästis ligger på sjukhus, men ni förstår, hoppas jag.)

Vi har olika perioder i livet, vissa mer arbetsamma än andra. Men sist och slutligen så är det ju vi själva som bestämmer. Man borde stanna upp och tänka efter, ”vad är det som är viktigast för mig i livet?”, och prioritera just det man kommer fram till. För ingen står och håller tacktal när du får burn out.

Ta tid för dig själv, Gud och mänskor runt omkring dig! Det mår du bra av. Och oroa dig inte för morgondagen, var dag har nog med sin egen plåga.

Detta var några saker som fastnade av det min skolhälsovårdare berättade om, och som jag spunnit vidare på. Till sist vill jag avsluta med att säga som min matematiklärare brukar säga åt oss studerande, när vi inte hinner med läxorna p.g.a. jobb:

”När ni blir pensionerade, så kommer pensionsåldern att ligga på 85 år, så oroa er inte, ni hinner nog arbeta!”