Valpulpeterna var tomma

Tid att byta valsystem, ge makten till folket

OLD ARTICLES. En överlägsen majoritet röstade emot det nuvarande valsystemet. Endast en tredjedel stödde det gamla "demokratiska" systemet. Delegera dina åsikter till ett parti eller en person som alldeles säkert tänker mera på egna fördelar än dina? Knappast.

Röstdeltagarsiffrorna har igen med överväldigande majoritet visat det. Folket vill inte delegera bestämmandet till andra. De har inte varken förtroende för de personer som ställde upp i valet eller för det politiska spelet som de röstas till.

En tanke är att politikerna skall vara experter som kan ta itu med svåra frågor utgående från folkets bästa och utgående från sina långa erfarenheter. Problemet är svårigheten att hitta den politikern som ens till 20% delar ens värderingar. Politiker är mycket svårare att analysera än till exempel om man skall ha cykelhjälmstvång.

Staten borde införa en aktiv röstning där man får föreslå vilka ämnen som skall tas upp och sen kan varje medborgare rösta på ärendena och läsa de omfattande undersökningarna kring ämnen, lämpligast på internet.