Sommarbild...

Godmorgon stjärnljus - Godnatt sol...

OLD ARTICLES. Ledighet, semester, stressfritt, sovmorgon... Låter skönt, eller hur? Men nackdelarna då?

De flesta finländare har ledigt några veckor på sommaren. Skönt och stressfritt! Men hur är det med slappa sovmorgnar då?

Dygnrytmsförskjutning kan vara en besvärlig åkomma. Att gå och lägga sig kl.4.00 och stiga upp kl.14.00 är kanske ändå inte så bra som det låter (eller låter det ens bra?). Att sova bort en stor del av en härlig dag, för att inte tala om allt som man borde göra under dessa dyrbara timmara då det är "normalt" att vara vaken. Man missar en hel del tid då man borde vara ute och få frisk luft och röra på sig så att kroppen inte förtvinar helt och hållet. Nej, ungdomar, jag säger er en sak: Gå och lägg er i tid och stig upp i tid. Det är hälsosammast så och ni kommer att må bäst, både fysiskt och psykiskt, om ni följer dettta råd!

En annan, allmänt mer acceptabel, form av dygnsrytmförskjutning kallas "jet lag", ett fenomen som man lätt drabbas av om man reser stora avstånd öster- eller västerut. Nej, det räcker inte att åka från H:fors till Åbo, snarare H:fors till Beijing. Det handlar alltså om att man vänjer sig vid en tidszon och reser över till en annan, och då kan kroppen ha svårigheter med omställningen. Undertecknad vittnar om en vecka efter en resa, då varannan natt blev sömnlös och varannan natt ca 15 timmar sömn.

En lätt medicin mot jet lag heter helt enkelt diciplin; att tvinga sig själv att hållas vaken på dagen fast man är hur trött som helst, och att ligga i sängen på natten fast knoppen är yrvaken.