Nyheter 2004

OLD ARTICLES. En världskris börjar, reportrar aktiveras och vi ser tragiska bilder om och om igen. Men ser vi allt eller ser vi bara det som stora medier vill vi ska se? Ibland hör man människor som är övertygade om att världen leds åt ett håll och att vi inte kan göra något åt det. Men är det alls sant i den tid vi lever? Jag tror vi fortfarande inte förstår oss på den nya tekniken.

Vad behöver man för att göra för att få sin röst hörd? Ha rika sponsorer? Ett tv-program? Känna Matti Nykänen eller vara släkt med statsministern?

Alla de här sakerna hjälper, men egentligen behöver man bara intressant innehåll, en kamera och Internet-hosting för sin website. Vem som helst i västvärlden har råd med detta.

Artikeln Ethan Zuckerman: the WorldChanging Interview handlar om en kille som samlar nyheter från folk som bor i krisområden i tredje världen för att främja demokrati och frihet, genom att öka omvärldens medvetenhet av vad som pågår.

Vi har antagligen orsak att se allvarligt över hur situationen i den tredje världen kan förbättras på nya sätt. Vi har oerhört stora möjligheter numera att bygga multinationella samarbeten på personlig nivå och den vägen utnyttja det positiva med globaliseringen. Framtiden kan alltid betraktas som ett hot eller en möjlighet. Jag skulle vilja uppmana till att se möjligheterna varje individ har att påverka hela världen och diskutera vad som kan vara nya metoder för att rätta till orättvisor i vår värld.

Dagens uppenbarelse är denna: Ett nätverk av människor kan göra mycket mycket mer än dessa individer på egen hand. Vem ska leda dessa nätverk imorgon och skapa framtiden? Varför är det inte du?