Gud kan tala genom änder, men föredrar tala genom människor med sin Ande

Varför Gud använder människor

OLD ARTICLES. Idag är det populärt att leva individualistiskt och att inte underordna sig någon auktoritet i fråga om livsfrågor. Bland kristna märker man samma trend genom att de inte vill stå under någon pastor utan menar sig vara "direkt under Jesus" (eller nånting). Sällan sker det något som gör verklig skillnad genom sådana individer. Däremot när det händer något mer markant så finns det alltid ledare. Varför vill Gud använda människor, trots alla problem involverade?

Tänk dig en stund att du är kär i någon i Australien. Ni talar samma språk och kan kommunicera med varann. Med text kan man uttrycka tankar, idéer och känslor på många sätt, men om mottagaren tolkar något fel så kan det ta många e-mail för att korrigera missförståndet. Om man talar i telefon kan man bättre uppfatta om den andra är osäker, glad, ledsen, entusiastisk o.s.v. Då förstår man varann redan betydligt bättre. Den starkaste formen av kommunikation är att träffas ansikte mot ansikte. Om man behöver kommunicera en komplicerad idé, eller känsla, är ansikte mot ansikte kommunikation nästan det enda vettiga alternativet. Man kanske får en date lättare per sms om man är blyg, men man lyckas knappast fria så, eller ens med något enklare som att förklara kvantfysikens lagar.

Men det finns faktiskt ett ännu starkare sätt att kommunicera idéer än genom ansikte mot ansikte kommunikation. Det är att idéerna är verksamma i en människas liv och att man har en relation med den människan. Om du t.ex. känt Martin Luther King så hade du antagligen lärt dig hans tankar om att inte använda våld för att lösa orättvisor, än vad du lär dig genom att läsa om honom i böcker.

Därför låter Gud sina idéer, sitt Ord, förkroppsligas i en människa.

Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning. Joh 1:14

Jesus är Guds Ord, Guds idé som har blivit till verkligt kött som man kan röra vid och som man kan tala med. Jesus liv visar hur Gud tänker. Men det stannar inte vid Jesus, det går vidare till de kristna ledarna, lärjungarna:

Jesus sade än en gång till dem: "Frid vare med er. Som Fadern har sänt mig sänder jag er." Joh 20:21

Detta har sedan gått vidare från lärjungarna till vår tid. Gud talar alltså inte till oss bara genom sitt nedskrivna Ord, Bibeln, utan också genom Gudsmän och -kvinnor i vilkas liv hans Ord har blivit till verklighet.

Därför använder Gud människor: De är det starkaste möjliga kommunikationsmediumet. Om man föraktar de Gudsmänniskor man har i sin omgivning så är det man själv som förlorar på det.