Enevald Flåten om att påverka samhället

OLD ARTICLES. Enevald Flåten är grundare och pastor för församlingen Levende Ord i Bergen, Norge, en församling som har i sin vision [1] att vara "en profetisk röst för nationen". Under nyårskonferensen delade Flåten sin uppenbarelse om hur detta kan ske: "Den ande som du bär skapar en kultur omkring dig"

Vad är kultur? I detta sammanhang är kultur ett mycket vitt begrepp och används för att beskriva social miljö, attityder och tänkesätt som finns hos människor och leder till att dessa människor prioriterar vissa saker och fattar vissa beslut. Till detta hör också en uppfattning om framtiden vilket påverkar hurudana förändringar den kulturens människor vill genomföra.

Den ande som är över en människa syns utåt i den människans handlande och framför allt attityder och tänkesätt. Samhället påverkas alltså bäst genom att vara bärare av en annan ande som då skapar en annan kultur i ens omgivning.

Som biblisk förebild fungerar Josefs liv. Farao säger om Josef: "Finns det någon som har Guds ande som denne man?" (1 Mos 41:38) och man kan se att Josef varit annorlunda än sin omgivning ända sedan ung ålder (1 Mos 37-). Vi kan också se att Josefs samhällspåverkan är alldeles enorm genom den tjänst han gör som Faraos rådgivare och inför sin släkt.

Endast Gud kan göra en till en bärare av en annan ande. "En besökelse av Gud är inte nåt vi arrangerar, utan nåt vi sträcker oss efter", summerar Flåten.

Jag tycker personligen att detta synsätt är mycket intressant och framför allt realistiskt i jämförelse med de flesta "förbättra världen" idéer. Frågor man kan ställa sig är:

Vad innebär denna syn för hur man arbetar i praktiken?

Hur centralt är strävan efter att påverka för det kristna livet?

Betyder vår nuvarande position där församlingen inte påverkar vårt land särskilt mycket också att vi är andligt fattiga?

[1] Levende Ords vision