Pannkakan håller traditionen igång

Torsdag! -ärtsoppa?

OLD ARTICLES. Varifrån kommer traditionen att äta ärtsoppa på torsdagar? Är det något man kunde hålla kvar vid? Eller skall det bojkottas? Är ärtsoppa ens gott? Frågorna är många men mickelsson.net har svaren!

Soppa är i många länder en självklar rätt och inleder ofta måltiden. I Finland finns inte lika klara sopptraditioner, men ärtsoppa på torsdagar är ändå något som många finländare tycks gilla. Traditionen kommer från Sverige och härstammar från katolska tiden. Onsdagar och fredagar var fastedagar, och därför ville man äta en bastant måltid; ärtsoppa med fläsk, på torsdagen.

mickelsson.net:s reporter provade ärtsoppan i unicafét i uni:s huvudbyggnad och kunde konstatera att åtminstone pannkakan var god.

I en mindre subjektiv studie observerades att traditioner och måltider är mycket nära förknippade. "Ät inte glass när maten just är klar", "detta är min lekamen", "kött och fisk får inte blandas", "skinka på Julen" och "nypotatisar och sill på midsommaren" är bara några exempel på regler ägda av traditionen. Accepterandet är grunden till förnöjsamhet. Traditioner skall man acceptera (av tradition) som sådan och då är förnöjsamheten där. Bara av traditionens skull kan man njuta. Mat som inte ännu fått traditionsstämpeln kan man bli led på, men när stämpel väl är där finns ingen tristess-spärr alls.