Träning för gudfruktiga

OLD ARTICLES. Hur har ni det med hälsan? För att vi ska må bra behöver batteriet laddas på något sätt, hur man laddar, är upp till var och en.

Jag har själv funderat mycket kring världens utbud av träningsformer. Eftersom jag arbetar som fysioterapeut är man tvungen att ta tag i detta ämne. Det som är det väsentligaste är att se på allt ur en kristen synvinkel eller rättare sagt med fokus på Gud.

Jag tänker dela upp denna artikel i två delar:

1) Världens utbud

2) Håll fokus på Gud

Världens utbud:

Det finns något som är väldigt upp på tapeten och väldigt hett just nu, rentav trendigt, nämligen YOGA. Stressens fiende. För den som inte vet vad yoga är kan jag förklara kort. Ordet yoga betyder enhet eller förening på sanskrit. Det går ut på att man skall uppnå "balans i hjärnan" och "nya insikter". Den mentala träningen som finns i yogan är bl.a. meditation och det uppfylls ofta med olika yogamantran. Den fysiska träningen i yogan görs med olika kroppställningar som påverkar energin i kroppen, andningen och smidigheten i musklerna.

En väsentlig tanke i yogan är att förverkliga sig själv, att gå in i sig själv och hitta en inre harmoni.

Jag har själv tänkt att jag kanske är konservativ när det gäller den här träningsformen. Jag har känt ibland att jag kunde prova och se, eftersom det ändå verkar vara en bra träningsform för kroppen. Se upp! I allt detta egocentriska upptäcker man att man förs in i tankar som åstadkommer gudsfientlighet. Istället för att söka Gud försöker man frambringa krafter inom sig själv. Dessa krafter/energier kallas olika namn, prana, osv i yogan. Det menar dom som utövar yoga i själva verket är en annan Gud. Det är viktigt att se särdragen mellan t.ex. kristen meditation där motivet är Gud och mellan yogan, där motivet är en annan kraft. Jag personligen har inget emot meditation om motivet är rätt, men det här med yogan behöver ändå ses som en varningssignal tycker jag.

Träningsformen och dess innehåll strider mot kristen tro.

Håll fokus på Gud:

Vi skall inte leka med andemakter utan vara seriösa i vår tro. Det finns många sunda motionsformer och gymnastikövningar där man inte blandar in någon religion. För att bevaras i tron så måste man undvika demoniska läror och över huvud taget allt som kan rasera tro.

”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.” 2 Moseboken 20:3

”Avsky det onda, håll fast vid det goda.” Romarbrevet 12:9

”Ty kroppsövning är i någon mån nyttig, men gudsfruktan är på allt sätt nyttig, eftersom den har löfte om liv, både för den här tiden och den kommande.” 1 Timotheosbrevet 4:8

Om ni har frågor angående träning, annat som handlar om fysioterapi, eller om den här artikeln, skriv till mig: sara.wallin-nilsson@spray.se

Lev och lär, må väl!