Google rör om!

OLD ARTICLES. Google planerar lansera ny e-mailservice. Microsoft och Yahoo är upprörda över finansieringspolicyn!

Google, som på nolltid hoppade upp till att bli en av de populäraste sökmaskinerna på nätet, planerar att börja erbjuda sina kunder nya e-mailkonton. Grundfunktionen är likadan som hos t.ex. Hotmail eller Yahoo, men det är de små detaljerna som upprör.

Hos Hotmail får du 2 megabyte gratis utrymme för din e-post, Yahoo erbjuder upp till 6 megabyte. Googles nya Gmail ger dig en mångdubbel storlek på inkorgen, hela 1000 megabyte! Man menar att kunden aldrig skall behöva tömma sin inkorg utan alltid kunna hitta det där mailet som man fick för länge sedan, naturligtvis med hjälp av den nya sökfunktionen som medkommer.

Ja, och...? Det är väl helt okej?

För att kunna erbjuda detta behöver Google fyrk. För detta har man tagit fram en ny metod, som alltså Hotmail och Yahoo är arga på. Reklam har funnits på nätet sedan urminnes tider, reklam styrd av cookies har funnits länge, men Google vill visa dig reklam baserat på vad du skriver. Om du t.ex. berättar för din kompis att du vill köpa en ny bil, så skall du få en reklam av en bilbutik nära dig. Specialdesignad reklam just för dig!

OK eller omoraliskt? En maskin som kollar vad du skriver och evntuellt lyckas ge dig just den information du behöver. Människor är ofta skeptiska till allt där någon eller något tar reda på vad man skriver, men det är ju inte precis chefen som läser dina mail, utan en dator nånstans långt borta i ett fjärran land. Tar fördelarna (enorm inkorg, fin e-mailsökfunktion) ut nackdelarna? Servicen är ännu i teststadie, tiden får utvisa vad Google själv kommer fram till... och kanske senare även vad kunderna tycker.