Tungan är en eld

OLD ARTICLES. ”Från samma mun kommer lovsång och förbannelse”, som det står i Jakobsbrev i Nya Testamentet. Äkta - falsk, dubbelmoral budskap, vi kan välja. Jag vet inte om du tänkt på detta, men det kanske är dags att tala om vår tunga. Det heter ju också, akta din tunga, tygla din tunga.

Gud skapade vår tunga. Hur Han skapat den och vad Han har liknat den efter, blir intressant att få veta när vi får träffa Honom.

Tänker vi oss för vad vi säger? Är vi hellre tysta än säger tomma fraser? Talar vi i tungor och finns det någon som översätter det sen?

Olle Kjellin skriver i sin artikel om ”tal och sväljning” att tal och sväljning involverar 146 muskler i eller vid läpparna, kinderna, käkarna, mjuka gommen, svalget, halsryggen, tungbenet, struplocket och struphuvudet. Dessutom tillkommer ett antal muskler i bröstkorgen, mellangärdet och buken för andningskontrollen, som är mycket viktig för både tal och sväljning. Med tungan kan vi urskilja sött, surt, salt och bittert.

”Förr i väädin”, som min farmor brukar säga, var det vanligt att man fick visa sin tunga inför prästen för att se om man hade syndat. Tror ni att det var så? Jag fanns inte då, så jag vet inte, men det var ganska fantastiskt, för om man hade syndat med sin tunga genom att svära eller tala illa om någon blev tungan svart. Precis som när ett sår inte läker och huden blir svart och dör så småningom i processen.

Jag vill bara väcka tankar. Jag vill bara att vi ska ta oss en funderare över vad vi säger till varandra och vad vi har möjlighet till att säga.

”Dårens tanke styrs av tungan, den vises tunga tyglas av tanken.” Syr. 21:26

”Jag vänder mig mot profeterna, säger Herren, mot dem som låter tungan löpa och låtsas att det är Herrens ord.” Jer. 23:31

Det bästa meddelandet till dig!

”Ty guds kärlek har ingjutits i våra hjärtan genom att han har gett oss den heliga anden.”

Rom. 5: 5

Med Guds kärlek kan du forma varma och värdefulla ord, med din tunga.