Ljusbilen

Filmen "Porvoo" i inspelningskede

OLD ARTICLES. På en innergård vid kyrkotorget i Borgå spelas en film in som bäst. Filmen går under namnet "Porvoo".

Som filmteknikintresserad var Jonah lycklig över upplevelsen att få titta på inspelningsområdet, medan Elna stod bredvid och gäspade. En av filmens ljuskillar berättade glatt och vänligt om projektet och branschen.

Filmen "Porvoo" är en fiktiv tvåkameraproduktion. Som jämförelse kan vi ta en vanlig film, som oftast görs med endast en kamera. Men den här filmen görs med improvisationsbasis, man spelar in ca 15 minuter, vilket kommer att klippas i kortare snuttar senare.

"Med tanke på att det görs improvisation skulle fler kameror verka logiskt," säger Jonah, "ungefär som i en live studioproduktion där tre kameror är ett absolut minimum."

Ljuskillen som upplyste om projektet berättade mer om filmbranschen. Själv hade han varit på en krigsfilmsinspelning i somras, då 13 timmars arbetsdagar inte var ett undantag. Under nuvarande inspelning har han dock ett åtta-timmar-per-dag-kontrakt. Så det är ingalunda Oscargalans glamour som är rådande då man spelar in en film, snarare raka motsatsen.

"-Det är ett svettigt och smutsigt jobb, men trevligt", berättar vår insider. "Om du är intresserad av branschen så kan jag säga att jag rekommenderar den!"

Filmbranschen är intressant t.ex. pga. variationen då man hela tiden jobbar med nya team. Men eftersom alla vanligtvis har lite egna metoder att jobba, så tar det ofta en liten tid innan teamet kan jobba optimalt. Man måste först lära sig hur alla andra tänker. Olika regissörer kan ha olika inspelningsteknik, vilket leder till olika invecklade inspelningar. Allt beroende på hur envisa de är...

Utöver en massa information om filmen och filmbranschen förevisade ljuskillen innehållet i den skåpbil som han hade till förfogande då han skulle bygga upp ljuset.

*****

Jonah informerar: "Ljuskille" har ofta fotografutbildning, eftersom här ingår ljussättningslära. I detta fall uteblev denna information.